Pečené cibuľové zemiaky podľa sedliackeho receptu

Vynikajúci domáci recept na zemiaky pečené s cibuľkou a slaninkou.

My ich doma voláme „sedliacke zemiaky“ a ide o skutočne výborný pokrm, ktorý pripravíte len z pár jednoduchých prísad.

 

My ich zvykneme podávať aj ako prílohu k slávnostnému jedlu a majú vždy veľký úspech.

Potrebujeme:

6 veľkých zemiakov

...

2 cibule

5-6 plátkov slaniny alebo klobásku nakrájanú na kolieska

plátok másla

trochu oleja

1/2 lžičky sladkej papriky

1/2 lžičky sušeného cesnaku (ak máte čerstvý, môžete použiť 1-2 strúčiky cesnaku)

trocha rozmarýnu

soľ

čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky a cibuľu ošúpeme.

 

 

Slaninu nakrájame na drobno, cibuľu na prúžky.

Zemiaky nakrájame na tenké cca 3-4 mm kolieska.

Časť cibule odložíme bokom.

Slaninu vyškvaríme – ak je treba, kvapneme trochu oleja alebo bravčovej maste.

 

 

Potom pridáme cibuľu a keď začne voňať a zmäkne, odstavíme.

Pripravíme si pekáčik.

Cibuľu so slaninou dáme na dno.

Plátky zemiakov osolíme a okoreníme.

Začneme skladať na cibuli do pekáča a občas preložíme odloženou cibuľou.

Maslo rozpustíme a do vlažného primiešame korenie.

 

 

Mašlovačkou potrieme zemiaky ochuteným maslom.

Potierame aj počas pečenia.

Pekáčik prikryjeme alobalom a pečieme cca 20 minút.

Potom odkryjeme a dopečieme do zlatej farby.

 

 

Hotové premiešame so spodnou cibuľou.

Podávame so zeleninovým šalátom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels