Vynikajúci domáci recept na zemiaky pečené s cibuľkou a slaninkou.
My ich doma voláme „sedliacke zemiaky“ a ide o skutočne výborný pokrm, ktorý pripravíte len z pár jednoduchých prísad.
My ich zvykneme podávať aj ako prílohu k slávnostnému jedlu a majú vždy veľký úspech.
Potrebujeme:
6 veľkých zemiakov
2 cibule
5-6 plátkov slaniny alebo klobásku nakrájanú na kolieska
plátok másla
trochu oleja
1/2 lžičky sladkej papriky
1/2 lžičky sušeného cesnaku (ak máte čerstvý, môžete použiť 1-2 strúčiky cesnaku)
trocha rozmarýnu
soľ
čierne mleté korenie
Postup:
Zemiaky a cibuľu ošúpeme.
Slaninu nakrájame na drobno, cibuľu na prúžky.
Zemiaky nakrájame na tenké cca 3-4 mm kolieska.
Časť cibule odložíme bokom.
Slaninu vyškvaríme – ak je treba, kvapneme trochu oleja alebo bravčovej maste.
Potom pridáme cibuľu a keď začne voňať a zmäkne, odstavíme.
Pripravíme si pekáčik.
Cibuľu so slaninou dáme na dno.
Plátky zemiakov osolíme a okoreníme.
Začneme skladať na cibuli do pekáča a občas preložíme odloženou cibuľou.
Maslo rozpustíme a do vlažného primiešame korenie.
Mašlovačkou potrieme zemiaky ochuteným maslom.
Potierame aj počas pečenia.
Pekáčik prikryjeme alobalom a pečieme cca 20 minút.
Potom odkryjeme a dopečieme do zlatej farby.
Hotové premiešame so spodnou cibuľou.
Podávame so zeleninovým šalátom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)