Konečne viem, prečo najlepší kuchári NIKDY nevyhadzujú cibuľové šupky: TAKTO ich používajú v kuchyni!

Cibuľové šupky sú nenahraditeľné. Stačí s nimi urobiť túto jednu vec!

Cibuľa je takmer v každej kuchyni základnou ingredienciou.

 

 

Pridávame ju prakticky do všetkého: do praženice, mäsa, šalátov, plnky alebo len tak na chlieb s masťou. 

A veľké množstvo cibule znamená po ošúpaní veľa odpadu.

Šupy väčšinou skončia v koši hoci sú veľmi užitočné a ako uvádza portál mojegotovanie, vyrobíte si z nich aj skvelú koreninu. 

Úspešne sa dajú použiť v kuchyni na prípravu rôznych jedál.

Pozrite sa, ako na to.

 

 

Ako využiť cibuľové šupky v kuchyni?

Cibuľa je skvelým doplnkom mnohých jedál vďaka svojej charakteristickej, dosť korenistej chuti a silnej vôni.

Rovnako dobre poslúžia aj šupy, ktoré sú skvelým korením.

 

 

Samozrejme, nemôžete okamžite hodiť čerstvé škrupiny do panvice – musia byť vopred správne pripravené.

Šupy dôkladne očistite od zeminy, piesku a iných nečistôt.

Potom ich zalejte vriacou vodou a osušte papierovou utierkou.

 

 

Najlepšie je to urobiť pomocou dvoch uterákov na oboch stranách, aby ste odstránili vlhkosť zo škrupín.

Teraz vyložte plech papierom na pečenie a vysypte naň škrupiny.

Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme 30-40 minút.

 

 

Po uplynutí tejto doby chvíľu počkajte, kým šupky nevychladnú, potom ich rozomeľte mixérom a vložte do pohára.

A je to!

Takto vzniká domáce korenie z cibuľových šupiek.

 

 

Môžete ho pridať k čomu len chcete.

Ideálne do polievok, duseného mäsa a marinád.

Ďalšie využitie cibuľových šupiek v kuchyni

Farbenie jedál:

Vývar: Pridanie cibuľových šupiek do vývaru z mäsa, hydiny alebo zeleniny im dodá krásny zlatý až hnedý odtieň a jemnú chuť. Šupky jednoducho pridajte do hrnca s vodou a zeleninou a varte ako obvykle. Pred podávaním ich preceďte.

Ryža: Uvarte ryžu s trochou cibuľových šupiek pre zlatohnedú farbu a jemnú orechovú príchuť.

Veľkonočné vajíčka: Cibuľové šupky sú tradičným farbivom na veľkonočné vajíčka. Vajíčka uvarte vo vode s cibuľovými šupkami a octom, aby ste získali krásnu červenohnedú farbu.

Chuťové profily:

 

 

Omáčky a marinády: Nechajte cibuľové šupky lúhovať v octe na dochutenie omáčok a marinád. Dodajú im zemitú, hlbokú chuť.

Chlieb: Mleté cibuľové šupky sa dajú pridať do cesta na chlieb pre jemnú orechovú príchuť a mierne sfarbenie.

Zdravie a wellness:

Čaj: Sušené cibuľové šupky sa dajú zaliať horúcou vodou a lúhovať ako čaj. Tento čaj má vraj protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Výluh na vlasy: Cibuľový vývar môže pomôcť stmaviť vlasy a dodať im lesk. Šupky povarte vo vode, nechajte lúhovať a vychladnúť, potom si vývarom vlasy opláchnite.

Cibuľové šupky v záhrade

 

 

Možno ste už počuli, že cibuľové šupy sú veľmi užitočné v záhrade, aj pre izbové rastliny.

Dá sa z nich naozaj vyrobiť vynikajúce organické hnojivo, ktoré nielen že dodá rastlinám potrebné živiny, ale zároveň odpudí muchy a niežiaduci hmyz!

Stačí ich spracovať podľa tohto jednoduchého postupu.

Článok pokračuje na druhej strane

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie