Babičkine cibuľové placky namiesto chlebíka: Rýchle a také fantastické, že na pečivo z obchodu si ani nespomeniete!

Výborné placky, ktoré u nás doma robíme skoro každý víkend namiesto pečiva. Sú skutočne fantastické, babičkin recept.

Výborné placky, ktoré u nás doma robíme skoro každý víkend namiesto pečiva. Sú skutočne fantastické, babičkin recept.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g droždia čerstvého

2 lyžičky cukru

Špetku soli

70 g roztopeného masla

...

Šálku teplého mlieka (alebo podľa potreby)

Na plnenie:

500 g zemiakov

Mlieko

1 cibuľu

Soľ a korenie podľa chuti

Na vrch:

2 ks cibule

Majoránku

Bravčovú masť

Postup:

Múku zmiešame v miske so soľou, v strede urobíme jamku, nalejeme do nej trochu mlieka, rozmelíme droždie a pridáme cukor. Chvíľu počkáme, kým vyjde kvások a premiesime. Pridáme roztopené maslo a podľa potreby dolievame mlieko.

Miesime, kým cesto neprestane lepiť. Cesto by malo byť vláčne a bez hrudiek. Teraz stačí len prikryť a nechať vykysnúť na teplom mieste, tak aby zdvojnásobilo svoj objem. Ak chcete kysnutie urýchliť, dajte cesto do rúry vyhriatej na 45-50 stupňov.

Teraz si pripravíme náplň. Zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka. Scedíme a roztlačíme na kašu. Pridáme aj trochu mlieka, aby bola kaša krémová a vláčna. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom ju vmiešame do kaše. Dochutíme soľou a korením.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4-5 menších kúskov. Každý na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenkú placku. Do stredu navrstvíme zemiakovú náplň a zabalíme do cesta. Opäť rozvaľkáme, alebo roztiahneme rukami natenko a preložíme na vymastený plech na pečenie.

Nakoniec na každú placku navrstvíme opraženú cibuľku na masti s majoránkou – môžeme ochutiť soľou a korením. Ak chcete zrýchlenú verziu, zemiakovú náplň môžete vynechať a urobiť placky len s cibuľkou na vrchu – takto môžete robiť aj celkom tenučké placky. Placky sú výborné na oba spôsoby. Babička k opraženej cibuľke zvykla pridávať aj celý mak, má to skutočne výbornú chuť! :-)

Pečieme pri teplote 170-180 stupňov asi pol hodinku – plus mínus, placky treba sledovať a keď sú na povrchu zlatisté, vyberte ich z rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)