Dám variť obyčajnú cibuľu, 2 lyžice majoránky a najhorší kašeľ je za 3 dni preč: Najsilnejší liek našich babičiek, nenájdete ho v žiadnej lekárni!

223

Tento babičkin recept ma sprevádza celý život, vždy keď je zle, spomeniem si naň a vždy mi aj pomohol. Pri respiračných ťažkostiach, kašli (suchým aj produkrývnym), chrípke, angíne či virózach. Varím ho aj deťom a manželovi a budete prekvapení, ale nevadí ani deťom, môže za to karamelový nádych, ktorý zodpovedá za príjemne sladký výsledok. A ak nemáte radi vôňu cibule, existuje na to jednoduchý trik, ktorý vrelo odporúčam.

Potrebujeme:

3 PL cukor kryštálový

1 l voda horúca

4 ks cibuľa

1 PL majoránka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Do hrnca dáme cukor upáliť na karamel, pri tom rozvaríme 1 liter vody.

Očistíme 4 cibule veľkosti päste, ale len z vrchnej šupky a narežeme hlboko do kríža.

Na upálený cukor nalejeme opatrne asi 2 dcl horúcej vody- pozor prská to, necháme karamel rozpustiť, prilejeme zvyšok vody, rozvaríme a ponoríme do nej cibuľu.

Prikryjeme a varíme slabým varom 10 minút.

Vypneme a pridáme polievkovú lyžicu majoránky.

Opäť prikryjeme a necháme lúhovať 10 minút.

Potom čaj scedíme cez sitko a podávame teplý.

Je chutný, netreba ho ani dosládzať.

Ak vám vadí vôňa cibuľe, ktorá sa počas varenia uvoľní, existuje na ňu jednoduchá finta. Hoďte k cibuli aj pár jablkových šupiek, eliminujú vôňu a navyše čaj aj lepšie chutí.

2 – rýchlejší recept s medom (3 dni a je po kašli)

1 liter vody necháme zovrieť, nakrájame 2 veľké cibule, pridáme do vody a necháme povariť asi 5 minút, potom pridáme 2 lyžice majoránky (korenia), necháme len prevariť, odstavíme a necháme 15 minút odstáť. Pijeme počas dňa, dosladíme s medom a citrónovou šťavou. Med pridávajte, až keď je zmes odležaná, aby sa neznehodnotili cenné živiny. 

Prajeme vám veľa zdravia! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár