zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Kto žuje obyčajnú CIBUĽU, nemusí sa báť chorôb, infartku ani únavy, učila nás starká: Takto ju treba jesť!

O užitočných vlastnostiach cibule vedeli už naši predkovia.

Ak chceme mať zdravý srdcovo-cievny systém, pozvime si na náš jedálenský stôl cibuľu.

 

 

Od starších ľudí, ktorí si aj vo vyššom veku zachovali dobrú pamäť a dobré duševné zdravie, ste možno počuli, že pred sklerózou ich zachránila cibuľa, ktorú od detstva milovali a denne ju konzumovali.

Tajomstvo je v tom, že cibuľa neutralizuje škodlivé účinky cholesterolu, ktorý zvyčajne upcháva cievy, čím sa spomaľuje prísun krvi do orgánov (najmä mozgu, srdca, končatín).

 

 

Vďaka portálu dozi-rok sa v tomto článku dozviete, ako vám môže pravidelná konzumácia cibule pomôcť upevniť zdravie. 

Treba však mať na pamäti, že cholesterol je komplexná zlúčenina.

Niektoré jeho zložky (tzv. lipoproteíny s nízkou hustotou) telu škodia, iné (lipoproteíny s vysokou hustotou) sú prospešné.

 

 

A niektoré potraviny, najmä cibuľa, cesnak, môžu znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu a zvýšiť hladinu „dobrého“.

Podľa štúdií môže polovica cibule alebo jej šťava zvýšiť „dobrý“ cholesterol o 30 %.

Preto sa znižuje škodlivý účinok cholesterolu a zvyšuje sa priaznivý účinok.

 

 

To má veľký význam nielen pre prevenciu aterosklerózy.

Úloha cibule je pre zdravie srdca nemenej dôležitá.

Ak máte v obľube tučné jedlá, to je dôvodom zvýšenia škodlivého cholesterolu v krvi.

 

 

Ale nezabíja samotný cholesterol, ale krvná zrazenina, ktorá sa usadzuje na plaku zhutnenom cholesterolom – trombus.

Preto krvné zrazeniny narúšajú srdcový rytmus a vedú k infarktu a mŕtvici.

Cibuľa aktívne neutralizuje tuky, látky v nej prítomné sú schopné nielen zabrániť tvorbe krvných zrazenín, ale aj podporovať ich rozpúšťanie.

 

 

V jednom experimente dostali ľudia tučné jedlo, najmä smotanu, maslo, po určitom čase krvný test zaznamenal spomalenie funkcie rozpúšťania krvných zrazenín.

Ale keď sa potom do jedla pridalo 60 g cibule, či už surovej, varenej alebo smaženej, po 2-4 hodinách sa škodlivý účinok tuku úplne zablokoval a funkcia rozpúšťania krvných zrazenín sa vrátila na predchádzajúcu úroveň.

Treba tiež dodať, že klesá viskozita krvi, čo priaznivo vplýva na hladinu krvného tlaku.

Ak sa teda neviete vzdať nasýtených tukov, jedzte ich aspoň spolu so zeleninou, v prvom rade cibuľou a cesnakom.

 

 

V mnohých ohľadoch je užitočnosť cibule a cesnaku pre ľudské telo rovnaká.

Cibuľa však obsahuje biologicky aktívnu látku kvercetín, ktorá je označovaná za univerzálny prostriedok proti mnohým chorobám (predovšetkým zabraňuje tvorbe krvných zrazenín).

Vedci sa domnievajú, že kvercetín je jedným z najsilnejších protirakovinových prostriedkov (protirakovinový účinok cesnaku spôsobujú iné látky).

Kvercetín neutralizuje pôsobenie niektorých karcinogénov, potláča enzýmy, ktoré vyvolávajú rast nádorov.

 

 

Okrem tejto látky má cibuľa mnoho ďalších protirakovinových účinkov.

Pravidelná konzumácia cibule a cesnaku u ľudí znižuje náchylnosť na všetky formy rakoviny.

Je predpoklad, že ochranná dávka je 90 g denne.

A zaujímavé je aj to, že najúčinnejšie chráni zelená cibuľa, takže cesnak, pažítka, cibuľa (väčšinou žlté a fialové odrody) a pór sú v jednom rade.

 

 

Treba si uvedomiť, že kvercetín pôsobí upokojujúco, preto sa už v starovekom Egypte cibuľa používala na uvoľnenie napätia a normalizáciu spánku.

V období stresu teda nezabúdajme na cibuľu.

Ďalšou cennou vlastnosťou kvercetínu je jeho schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.

 

 

Presný mechanizmus jej účinku nebol dokázaný, no výskum indických vedcov, ktorí účastníkom experimentu podávali cibuľovú šťavu alebo surovú, či varenú cibuľu (od 20 do 200 g), zistil, že čím viac cibule, tým viac klesá hladina cukru v krvi.

Nie nadarmo sa cibuľa odpradávna považuje za liek proti cukrovke.

Zaraďte teda cibuľu do svojho jedálnička a konzumujte ju pokiaľ možno na dennej báze.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie