plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chytrý zákusok s makom a bielou čokoládou

Pýtate sa, prečo chytrý? Pretože do rúry vložíte jednotné cesto a to sa počas pečenia rozdelí na 3 krásne oddelená vrstvy. Z rúry tak vyberiete perfektný zákusok, ktorý pripravíte jednoduchšie ako ktorýkoľvek rýchly koláčik.

Pýtate sa, prečo chytrý? Pretože do rúry vložíte jednotné cesto a to sa počas pečenia rozdelí na 3 krásne oddelená vrstvy. Z rúry tak vyberiete perfektný zákusok, ktorý pripravíte jednoduchšie ako ktorýkoľvek rýchly koláčik.

Potrebujeme:

10 stredne veľký vajec

1 liter mlieka

300 g kryštálového cukru

200 g mletého maku

10 lyžíc polohrubej múky

250 masla alebo margarínu

100 g bielej čokolády

Postup:

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny – šľaháme, kým sa cukor neroztopí a hmota zdvojnásobí svoj objem. Potom pridáme vychladnuté roztopené maslo a roztopenú bielu čokoládu.

Opatrne, za stáleho miešania pridáme do zmesi aj preosiatu múku, mak a mlieko.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý postupne – po lyžiciach – vmiešame do žĺtkovej hmoty.

Pripravíme si formu na pečenie (20 x 30) a navrstvíme do nej cesto.

Pečieme pri teplote 165 stupňov 1 hodinu a 10 minút. Koláčik musí byť na povrchu zlatistý a na niektorých miestach môže popraskať, ale to vôbec nevadí.

Po upečení sa môže zdať stredná vrstva akoby nedopečená a tekutá – avšak ako bude zákusok chladnúť, táto vrstva krásne stuhne.

Zákusok podávame dobre vychladený – najlepšie chutí priamo z chladničky.

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes