Fantasticky chutný koláč, ktorý chuťou pripomína krémeš, ale nie je s nám skoro žiadna práca. My ho voláme chytrá torta.
Potrebujeme:
10 ks vajcia celé
250 g cukor kryštálový
220 g múka polohrubá
250 g Palmarin
1 l mlieko
z 1 citrónu kôra citrónová
1 ČL extrakt vanilkový
Postup:
Rozpustiť maslo a nechať vychladiť. Vyšľahať žĺtky s cukrom do peny aspoň 5 min., aby sa cukor rozpustil počas šľahania. K žĺtkom pridáme múku a citronovú kôru, roztopené maslo a zašľaháme. Pridáme aj mlieko a extrakt.
Zvlášť vyšľaháme vo väčšej miske bielky na hustý sneh a doň postupne vmiešame žĺtkovú zmes.
Plech vymastiť a vysýpať múkou (alebo vystlať papierom) a cesto vyliať do hlbšieho plechu /20 x 30/, vložiť do vyhriatej rúry a upiecť pri 165 °C ,1 hodinu. Po upečení vrch môže miestami popraskať, to nevadí. Nechať vychladiť.