Chystáte sa variť marhuľový džem? Držte sa tohoto a bude najlepší za celé roky – posledný krok väčšina ľudí nepozná!

3504

Keď sa nám pošťastí úroda marhúľ, vždy si tento džem urobíme a pochutnávame si na ňom aj niekoľko rokov. Moja mama ma naučila ako ho robiť tak, aby bol najlepší. Rady, ako na to mala od svojej známej z maďarska, kde robili najlepší marhuľový džem, aký som kedy jedla. Toto sú triky, ktoré sa skutočne oplatí poznať.

Šúpať alebo nešúpať?

Mnohí ľudia marhule alebo broskyne šúpu – čo je veľmi zdĺhavá a pracná činnosť. Hoci sa ošúpané marhule skôr rozvaria a zmäknú, odstraňovať šupku je vždy na škodu. Práve v nej sa stretáva typická sladko-kyslá chuť a najviac voňavých silíc.

Načasovanie

Nikdy nezačínajte s prípravou džemu, kým ovocie nie je v plnom štádiu zrelosti – je sladké, mäkké a šťavnaté. Inak budete nielen nútení pridať viac cukru – čo rozhodne neprospieva nášmu zdraviu, ale džem nebude ani zďaleka taký chutný. Pokiaľ teda máte k dispozícii zrelé marhule, nečakajte a pustite sa do prípravy džemu hneď. Zrelé marhule môžu čoskoro začať hniť. Poškodené a nahnité časti vždy starostlivo odstráňte, inak spôsobia vo výslednom produkte zápach a nepríjemnú pachuť.

Cukor alebo prirodzená chuť?

Jednou z najdiskutovanejších otázok podiel cukru v recepte. Základné receptúry odporúčajú dávkovanie 2:1 teda na dva diely ovocia pridať jeden diel cukru. Toto množstvo cukru je však v prípade marhúľ prehnané, najmä preto, že cukor výrazne utlmí typickú marhuľovú chuť a arómu, navyše, marhule sú dostatočne sladké aj samé o sebe. Ak máte marhule v najvyššom štádiu zrelosti, rozhodne odporúčam menej, ako jeden diel cukru. Nezabúdajte, že marhule obsahujú veľa cukru samé o sebe. Ja dávam menej, ako polovičný diel cukru a džem je výborný!

Prípravky na želírovanie

V súčasnosti sú k dispozícii viaceré produkty na želírovanie – slúžia na zahustenie a zároveň aj na konzervovanie džemov a zaváraných produktov. Ako odlíšiť tie, ktoré sú pre zdravie škodlivé a obsahujú veľa chémie od tých, tkoré sú založené na prírodných zložkách? Ja vždy pozerám na obsah pektínu – ide totiž o prírodné zahusťovadlo a váš prípravok na želírovanie by ho rozhodne mal obsahovať. Pri používaní zahusťovadla vždy postupujte podľa pokynov na obale – nezabúdajte, že po vychladnutí bude stále viac hustnúť. Málokto si dnes už vie predstaviť, že naše babičky podobné pomôcky na želírovanie nemali a museli si poradiť sami. Máme pre vás úžasný starý recept na perfektný džem úplne bez prípravkov na želírovanie.

Konzervovanie

Niektorí ľudia dnes už nezavárajú, na trhu sú konzervanty, ktoré dokážu tepelne upravené produkty uchovať po dlhú dobu. Ja zaváram vždy – je to zdravšie a džem má preukázateľne lepšiu chuť. Na džemy používam 200-300 mililitrové poháre, ktoré sú spratné a ľahko sa s nimi manipuluje. Ak máte umývačku riadu, je to výborná pomôcka na zaváranie – poháre jednoducho vložte dovnútra a nastavte najvyšší teplotný program. Rovnako skvele poslúži aj klasická rúra.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Aby džem došiel a chuťovo dozrel!

Tento krok nezanedbajte. Po zaváraní zabaľte poháre do novinového papiera a prikryte dekou. Chuť džemu krásne dôjde – akoby vyzrela.

Tip na záver:

K marhuľám neváhajte pridať aj ďalšiu chuť. Úžasne sa k nim hodí kvapka brandy, vanilka, zázvor, levanduľa alebo škorica. džem bude ešte lepší!

Prastarý recept na marhuľový džem podľa našich babičiek!

Z tejto dávky mi vyšlo asi 15 malých pohárov a 1 väčší.

Potrebujeme:

3500 g marhúľ

2000 g kr. cukru

Kyselina citrónová

Postup:

Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť takto pripravených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa odstáť na chladnom mieste. Na druhý deň troška popučíme ako zemiaky, dáme na plameň a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú ( podľa chuti ), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a  sterilizujeme len asi 10-15 minút ( len toľko aby nám dobre chytilo viečko ).

Témy:


Pridajte svoj komentár