Pripravte si mäkké a veľmi nadýchané pirohy, ktoré sa dajú pripraviť s akoukoľvek náplňou.
Vyskúšajte túto pochúťku s jemnou zemiakovou plnkou na obed a budete nadmieru spokojní.
Jemné plnené pirohy vďaka receptu z portálu souspark.
Potrebujeme:
200 ml vody
200 ml mlieka
1 PL cukru
1,5 lyžičky soli
10 g sušeného droždia
100 g masla
700 g polohrubej múky
5 zemiakov
1 cibuľu
zeleninu podľa chuti
bylinky
Postup:
V malom množstve teplého mlieka rozpustíme cukor a droždie.
Keď sa vytvorí pena, zmes zalejeme vriacou vodou a zvyškom teplého mlieka.
Pridáme soľ, rozpustené maslo a všetko premiešame.
Po častiach nasypeme preosiatu múku a vymiesime vláčne a mäkké cesto.
Nepridávame veľa múky, je lepšie dôkladne miesiť, aby sa hmota nezvlnila.
Cesto zakryjeme.
Dáme odstáť na teplé miesto na 1 – 1,5 hodiny.
Uvarené zemiaky roztlačíme v miske na kašu.
Pridáme vyprážanú cibuľu a zeleninu.
Pirohy formujeme tak, že si stôl a ruky pomastíme rastlinným olejom, aby sa nám cesto nelepilo.
Do stredu pridáme zemiakovú plnku.
Zrolujeme a vypražíme ich na rastlinnom oleji alebo upečieme v rúre pri teplote 180°C.
Dozlatista vysmažené pirohy môžeme servírovať.
Tip redakcie:
Namiesto zemiakovej plnky môžete použiť napríklad vajíčka, tvaroh, mleté mäso, huby, pečeňovú paštétu…
Dobrú chuť!