Úžasný čokoládový koláč, ktorý sa rozplýva na jazyku: Rýchly, jemný a mimoriadne chutný!

2009

Rýchly a chutný čokoládový koláč, ktorý pekne vyzerá a je pripravený zo základných surovín, ktoré má doma každá správna gazdinka. Určite vyskúšajte!

Potrebujeme:

Na cesto:

3 veľké vajcia

100 g smotany (30%)

150 ml slnečnicového oleja

180 g krupicového cukru

240 g hladkej múky

40 g kakaa

8 g kypriaceho prášku do pečiva

1 ČL jedlej sódy

1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)

Na krém:

300 ml mlieka

1 veľké vajce

70 g krupicového cukru

štipku soli

1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)

30 g kukuričného škrobu

25 g masla

Ostatné:

práškový cukor na dekoráciu

okrúhla tortová forma s priemerom 28 cm

Postup:

1. Pripravte si krém: do hrnca nalejte mlieko a priveďte do varu.

2. V samostatnej miske zmiešajte cukor, štipku soli a kukuričný škrob.

3. Pridajte vajíčko a vymiešajte do hladka.

4. Za stáleho miešania nalejte do vajíčkovej zmesi polovicu horúceho mlieka.

5. Teraz všetko nalejte za stáleho miešania do zvyšného mlieka, ktoré ostalo v hrnci.

6. Krém povarte za stáleho miešania na miernom ohni 1 minútu. Musí byť hustý a bez hrudiek.

Foto: retete-usoare.eu

7. Odstavte zo sporáka a miešajte ďalšiu minútu, pretože hrniec je ešte horúci a mohli by sa vám dodatočne vytvoriť hrudky.

8. Pridajte maslo a dobre vymiešajte.

9. Nakoniec primiešajte vanilkový extrakt.

Foto: retete-usoare.eu

10. Krém zakryte potravinárskou fóiou tak, aby neprišla do priameho kontaktu s jeho povrchom. Takto nechajte úplne vychladnúť.

11. Vychladnutý krém dobre premiešajte a preneste do zdobiaceho vrecúška.

Foto: retete-usoare.eu

12. Pripravte si cesto: do misy rozbite vajcia, pridajte cukor, soľ a miešajte do hladka.

13. Pridajte vanilkový extrakt, smotanu a slnečnicový olej. Miešajte kým nedosiahnete homogénnu hmotu.

14. Pridajte preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, jedlou sódou a kakaom. Dôkladne vymiešajte, aby nevznikli hrudky.

Foto: retete-usoare.eu

15. Formu si vysteľte papierom na pečenie, potrite trochou oleja a rovnomerne nalejte cesto.

Foto: retete-usoare.eu

16. Zdobiacim vrecúškom teraz nanášajte krém v podobe čiar – špičku vrecúška jemne ponorte do cesta tak, ako je na obrázku nižšie. Nakoniec, ak zostane nejaký krém, naneste ho v čiarach aj na povrch.

Foto: retete-usoare.eu

 

Foto: retete-usoare.eu

 

Foto: retete-usoare.eu

17. Koláč pečte asi 30 – 35 minút v predhriatej rúre na 180 °C (na strednej mriežke). Špáradlom skontrolujte, či je hotový.

18. Vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke. Potom koláč posypte práškovým cukrom a môžete podávať.

 

Foto: retete-usoare.eu

 

Foto: retete-usoare.eu

Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj titulnej foto: retete-usoare.eu

Zdroj: retete-usoare.eu

Témy:


Pridajte svoj komentár