plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zdravý SYR bez éčok a chémie: Z 2 litrov mlieka mám 1 kg výborného syra – miluje ho celá rodina!

Zdravý a chutný domáci syr zo 4 surovín: Je podobný feta syru a neobsahuje žiadne zbytočné pridané látky!

Vynikajúci domáci syr, ktorý je podobný známemu a obľúbenému feta syru, si teraz podľa tohto receptu z portálu souspark vyrobíte veľmi jednoducho aj sami doma.

 

 

Syr chutí naozaj výborne a ak obľubujete domáce výrobky, určite ho skúste.

 

Potrebujeme:

2 l mlieka

1,5 – 2 PL soli

400 g kyslej smotany

6 vajec

Postup:

 

 

Do hrnca si nalejte mlieko, pridajte soľ.

Premiešajte a priveďte do varu.

Ak nemáte radi príliš slaný syr, soli uberte.

Radšej si potom podľa chuti dosoľte.

 

 

V samostatnej miske vyšľahajte vajcia.

Potom pridajte k vajciam aj kyslú smotanu.

Keď mlieko vrie, pridajte k nemu vaječnú hmotu spolu s kyslou smotanou.

 

 

Dobre premiešajte, aby sa vajcia nezrazili – lepšie je vaječnú hmotu vmiešať do mlieka mimo plameňa.

Povarte asi 5 minút.

Mali by ste vidieť, ako sa robia hrudky a srvátka sa oddelí. 

 

 

Cedník vystelieme gázou vo viacerých vrstvách a nalejeme doňho hmotu.

Precedíme, potom dobre vyžmýkame.

Navrchu prekryjeme gázou a utlačíme.

Keď je syr úplne vychladnutý, zaťažíme ho a vložíme do chladničky.

Ak chcete, aby bol syr jemnejší, pridajte miesto smotany kefír (200 g).

Syr je výborný na chlebík, alebo aj do domácich nátierok, alebo iných obľúbených receptov.

Syr z mlieka a citrónu

Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.

Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.

 

 

Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU 

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)

teplomer

Postup:

 

 

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.

Ponoríme doňho teplomer.

Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.

 

 

Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.

Teraz pridáme citrónovú šťavu.

Dobre premiešame.

 

 

A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.

Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.

 

 

Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.

Potom si zoberieme malú plastovú misku.

 

 

Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.

Natlačíme ho do misky.

Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.

 

 

Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes