Skúšali ste už džem z ružových lístkov? Je to nielen veľmi pekná na pohľad, ale aj mimoriadne chutná pochúťka. Recept je navyše veľmi jednoduchý a spracovali sme ho pre vás na základe inšpirácie z youtube…
Potrebujeme:
500 g okvetných lístkov ruží (bez stoniek)
1 kg kryštálového cukru
2 poháre vody
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
Nazbierajte si 500 g okvetných lístkov ruží, dôkladne ich opláchnite, odstráňte listy a stonky.
1/3 všetkého cukru pridajte k lupeňom spolu s kyselinou citrónovou a nechajte stáť 3 – 4 hodiny.
Zvyšný cukor zmiešajte s vodou a dajte variť na oheň. Keď sirup zovrie, pridajte lupene ruží naložené v cukre.
Varte na miernom ohni 10 minút, vypnite a nechajte 6 hodín stáť.
Potom dajte hrniec s džemom opäť na oheň, priveďte do varu a varte asi 5 minút.
Vypnite a odstavte zo sporáka.
Ružový džem je pripravený, stačí ho navrstviť do sterilizovaných nádob.
TIP: Pre hustejšiu konzistenciu môžete pridať želírovací cukor podľa návodu.
Prajeme dobrú chuť!
https://youtu.be/nWAyoO1luhw