plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chutné žemličky, na ktoré nepotrebujete rúru: Príprava zaberie len 5 minút, cesto necháte hodinu kysnúť a potom sú raz dva hotové!

Tento rýchly a jednoduchý recept na domáce žemle podľa postupu z youtube sa zíde každej gazdinke. Netreba ani zapínať rúru, len zamiesite, necháte nakysnúť a na panvici sú raz dva hotové.

Prekvapí vás, aké sú jemné a nafúknuté!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky (3 šálky + 2 PL)

štipku soli

3 PL oleja

1 PL instantného droždia

300 ml vlažného mlieka (1 šálku + 1/4 šálky)

Postup:

Do misy si nasypeme múku, pridáme štipku soli, premiešame a v strede urobíme jamku.

Do tej nalejeme olej, pridáme sušené droždie a zalejeme vlažným mliekom.

Vymiešame, potom preložíme na pracovnú dosku a vypracujeme hladké cesto. 

Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť. 

Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm. 

Potom z neho vykrajujeme okrúhlou vykrajovačkou 16 rovnakých kruhov. 

Panvicu rozhorúčime nasucho, chvíľu ju trieme kúskom cesta a potom začneme opekať pod pokrievkou žemle z každej strany po 4 minúty na miernom ohni. 

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes