Vynikajúce rýchle občerstvenie, ktoré chutí, aj zasýti. Vyskúšajte tento recept na zemiakové langoše podľa receptu z youtube!
Cesto je pripravené podľa starodávneho postupu a práve vďaka nemu je také jemné a vláčne. Trik spočíva v pridaní zemiakovej vody/odvaru, skúste to a budete milo prekvapení výsledkom.
Potrebujeme:
400 ml zemiakového odvaru
1 vajce
soľ podľa chuti
10 g čerstvého droždia alebo 5 g sušeného
50 ml rastlinného oleja
600 g hladkej múky
olej na vysmážanie
Na plnku:
800 g zemiakov
soľ, čierne korenie podľa chuti
1 cibuľu
Postup:
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. 400 ml zemiakovej vody si nalejeme do väčšej misy, pridáme soľ, vajce, droždie a dobre rozmiešame.
Potom nasypeme múku, jemne premiešame, nalejeme olej a vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou, bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 1,5 – 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme zemiakovú plnku. Uvarené zemiaky rozpučíme, pridáme osmaženú cibuľku, čierne korenie a osolíme podľa chuti.
Pracovnú dosku, aj ruky si potrieme malým množstvom oleja.
Cesto rozdelíme približne na 8 – 9 rovnakých kusov a vyformujeme placky, ktoré naplníme pripravenou zemiakovou zmesou.
Plnku zabalíme do cesta, vyformujeme langoš a vysmážame z oboch strán na rozhorúčenom oleji. Ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
Video návod: