plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bez toho jedla z tekvice si už nevieme predstaviť jeseň: Naozaj výborné, originálne a veľmi chutné!

Fantastická dobrota podľa receptu z youtube, ako stvorená k teplému čaju počas sychravých jesenných dní. Presvedčte sa, že tekvica nechutí skvele len v polievkach, či prívarkoch, ale pripravíte z nej aj výborné sladké pečivo, ako sú tieto žemle.

Potrebujeme:

300 g tekvice hokaido

1 vajce

160 ml mlieka

3 PL cukru

80 ml oleja

1 PL sušeného droždia

1 ČL vanilky

1/2 ČL soli

hladkú múku podľa potreby

1 vajíčko + 1 PL mlieka na potretie

Postup:

Tekvicu si ošúpeme, nakrájame na kúsky a rozmixujeme na kašu.

Do tekvice pridáme vajce, mlieko, cukor, olej, droždie, vanilku, soľ a dôkladne premiešame metličkou. Postupne vmiešavame hladkú múku podľa potreby, kým nevznikne kompaktné cesto.

 

Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme nakysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Keď cesto nakysne, vymastíme si ruky trochou oleja a formujeme malé žemličky. Tie ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie. Žemle môžeme pripraviť bez náplne, ale aj s náplňou, napríklad čokoládovou. Kúsky čokolády jednoducho vložíme do stredu placky, ktorú následne vytvarujeme na bochníček.

Vajíčko si vyšľaháme s trochou mlieka a potrieme ním všetky žemle. Posypeme sezamom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C. Pečieme do zlatista.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes