Fantastická dobrota podľa receptu z youtube, ako stvorená k teplému čaju počas sychravých jesenných dní. Presvedčte sa, že tekvica nechutí skvele len v polievkach, či prívarkoch, ale pripravíte z nej aj výborné sladké pečivo, ako sú tieto žemle.
Potrebujeme:
300 g tekvice hokaido
1 vajce
160 ml mlieka
3 PL cukru
80 ml oleja
1 PL sušeného droždia
1 ČL vanilky
1/2 ČL soli
hladkú múku podľa potreby
1 vajíčko + 1 PL mlieka na potretie
Postup:
Tekvicu si ošúpeme, nakrájame na kúsky a rozmixujeme na kašu.
Do tekvice pridáme vajce, mlieko, cukor, olej, droždie, vanilku, soľ a dôkladne premiešame metličkou. Postupne vmiešavame hladkú múku podľa potreby, kým nevznikne kompaktné cesto.
Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme nakysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Keď cesto nakysne, vymastíme si ruky trochou oleja a formujeme malé žemličky. Tie ukladáme vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie. Žemle môžeme pripraviť bez náplne, ale aj s náplňou, napríklad čokoládovou. Kúsky čokolády jednoducho vložíme do stredu placky, ktorú následne vytvarujeme na bochníček.
Vajíčko si vyšľaháme s trochou mlieka a potrieme ním všetky žemle. Posypeme sezamom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 °C. Pečieme do zlatista.
Prajeme dobrú chuť!