Chutný jahodový RECEPT: Jahody vydržia až rok a zachovajú si skvelú chuť, tvar, aj vôňu!

4823

Uchovajte si vôňu, aj chuť jahôd na dlhé mesiace a naložte si ich do pohárov podľa tohto receptu z youtube.

V zime to bude hotový poklad!

Potrebujeme:

1 250 g čerstvých jahôd

60 g kryštálového cukru

vodu podľa potreby

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Jahody si odstopkujeme a umyjeme.

Poháre, aj viečka si sterilizujeme a naplníme jahodami.

Niekoľkokrát pohárom zatrasieme, aby sa nám zmestilo čo najviac jahôd.

Potom ich zasypeme cukrom a zalejeme vodou.

TIP: Jahody môžete pripraviť aj bez použitia cukru a pri správnom skladovaní vydržia čerstvé 1 rok.

Viečka dôkladne uzavrieme a poháre uložíme hore dnom do hrnca s vodou.

Voda by mala siahať asi do polovice pohárov.

Hrniec dajte na sporák, nechajte zovrieť vodu a na prudkom ohni varte takto asi 25 minút. 

Po uplynutí tejto doby sporák vypnite a poháre nechajte v horúcej vode stáť ešte 2 hodiny.

Potom poháre vyberte, zakryte a nechajte pomaly úplne vychladnúť.

RADA: Viečka by mali dobre priľnúť.

Ak nedržia, povarte poháre ešte 10 minút alebo vymeňte za nové viečko. 

Hotovo. Prajeme veľa šťastia a dobrú chuť!

Video návod:

https://youtu.be/ofzemtZ8oug

Jahody zavárané bez cukru

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty– pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt. Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.

Do pohárov navrstvíme jahody. Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam. Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť. Jahody po sterilizácií pustia šťavu a sú sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 5 minút pri teplote 80-90 stupňov. Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené. Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár