Chutný jahodový RECEPT: Jahody vydržia až rok a zachovajú si skvelú chuť, tvar, aj vôňu!

Uchovajte si vôňu, aj chuť jahôd na dlhé mesiace a naložte si ich do pohárov podľa tohto receptu z youtube.

V zime to bude hotový poklad!

 

 

Potrebujeme:

1 250 g čerstvých jahôd

...

60 g kryštálového cukru

vodu podľa potreby

poháre

Postup:

 

 

Jahody si odstopkujeme.

Dobre umyjeme.

 

 

Poháre, aj viečka si sterilizujeme.

Naplníme jahodami.

Niekoľkokrát pohárom zatrasieme.

Ide o to, aby sa nám zmestilo čo najviac jahôd.

 

 

Potom ich zasypeme cukrom a zalejeme vodou.

TIP:

Jahody môžete pripraviť aj bez použitia cukru.

Pri správnom skladovaní vydržia čerstvé 1 rok.

 

 

Viečka dôkladne uzavrieme a poháre uložíme hore dnom do hrnca s vodou.

Voda by mala siahať asi do polovice pohárov.

Hrniec dajte na sporák.

Nechajte zovrieť vodu.

 

 

Na prudkom ohni varte takto asi 25 minút. 

Po uplynutí tejto doby sporák vypnite.

Poháre nechajte v horúcej vode stáť ešte 2 hodiny.

 

 

Potom poháre vyberte, zakryte a nechajte pomaly úplne vychladnúť.

RADA:

Viečka by mali dobre priľnúť.

Ak nedržia, povarte poháre ešte 10 minút alebo vymeňte za nové viečko. 

 

 

 

Hotovo.

Prajeme veľa šťastia a dobrú chuť!

Video návod:

 

https://youtu.be/ofzemtZ8oug

Jahody zavárané bez cukru

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty– pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt. Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

Ako na to?

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.

Do pohárov navrstvíme jahody. Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam. Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť. Jahody po sterilizácií pustia šťavu a sú sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 5 minút pri teplote 80-90 stupňov. Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené. Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay