Pripravte si doma nadýchané a jemné žemle podľa nášho jednoduchého receptu.
Stačí vám len zopár ingrediencií a výsledkom budete veľmi milo prekvapení.
Nenáročný recept z youtube kanála Helly’s Simple Recipe na fantastické domáce žemle.
Potrebujeme:
250 g bieleho jogurtu
25 g kryštálového cukru
3 g instantného droždia
1 vajce
250 g hladkej alebo chlebovej múky
2,5 g soli
15 g olivového oleja
25 g nesoleného masla
Postup:
Do väčšej misky pridáme jogurt, vajce, cukor.
Špachtľou vymiešame.
Potom pridáme droždie a opäť premiešame.
Ďalej pridáme múku, soľ.
Dobre premiešame, kým nevznikne cesto.
Nalejeme olej a cesto vymiesime rukami.
Cesto prikryjeme a počkáme, kým nakysne a zdvojnásobí svoj objem.
Na pomúčenej doske vypracujeme.
Vytvarujeme cesto a rozdelíme ho na 12 častí.
Cesto vytvarujeme do guliek, prekryjeme utierkou.
Necháme 15 minút odpočívať.
Guľky vyvaľkáme na pomúčenej podložke.
Položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Cesto na plechu prekryjeme utierkou.
Necháme ho nakysnúť do dvojnásobnej veľkosti.
Žemle posypeme preosiatou múkou a nožíkom spravíme v strede rez.
Do zárezu v žemli vložíme plátok masla.
Dáme piecť na 15-20 minút pri teplote 190°C.
Po dopečení necháme žemle vychladnúť a môžeme ich servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: