Čučoriedky sú vynikajúce drobné ovocie a sú nielen chutné, ale aj zdravé.
Sú prospešné pre zrak, aj pre zdravie srdca a ich konzumácia pomáha posilniť imunitný systém.
Viac o ich zdravotných výhodách sa vďaka portálu lataifas dozviete aj v tomto článku…
Čučoriedky znižujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú páliť brušný tuk.
Pohár surových čučoriedok obsahuje asi 4 g vlákniny.
Rozpustná vláknina nachádzajúca sa v čučoriedkach urýchľuje prácu čriev.
Čučoriedky obsahujú aj veľké množstvo mangánu, ktorý hrá dôležitú úlohu pri vývoji kostí.
Sú tiež na prvom mieste v top potravinách s najvyšším obsahom antioxidantov.
Predbežné štúdie na laboratórnych zvieratách ukázali, že čučoriedky obsahujú antioxidačné zlúčeniny, ktoré chránia sietnicu pred poškodením spôsobeným kyslíkom a slnečným žiarením.
Vďaka svojmu antioxidačnému pôsobeniu podporujú zdravie srdca a ciev.
Konzumácia 100 – 200 g čučoriedok denne počas 1 – 3 mesiacov zlepšila hladinu tukov v krvi, pomohla znížiť hladinu celkového cholesterolu, aj triglyceridov a zvýšiť dobrý cholesterol (HDL).
U ľudí s vysokým krvným tlakom (muži a ženy rôzneho veku) čučoriedky znižujú hladinu systolického a diastolického krvného tlaku a u osôb s normálnym krvným tlakom čučoriedky pomáhajú udržiavať ho v normálnych medziach.
Čučoriedky zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a chránia bunky, ktoré lemujú steny ciev.
Sú indikované pre ľudí:
-s krehkosťou kapilár
-poruchami krvného obehu v mozgu
-ischemickou chorobou srdca
-krvácaním
-aterosklerózou mozgu
-cievnymi ochoreniami
-pre ľudí, ktorí utrpeli srdcový infarkt
Okrem priaznivých účinkov na oči a cievny systém majú čučoriedky aj pozoruhodné účinky na mozog.
Nedávne štúdie ukázali, že čučoriedky zlepšujú pamäť a spomaľujú nástup kognitívnych porúch súvisiacich s vekom.
Čučoriedková kúra
Táto kúra trvá 2 – 3 týždne, plody sa konzumujú čerstvé v množstve 300 – 500 g denne.
Mimo sezóny môžete použiť aj sušené čučoriedky, ktoré konzumujte v množstve 100 g denne.
Ovocie môžete jesť alebo konzumovať vo forme šťavy, smoothie ale aj macerované za studena.
Môžete ich tiež pridať do šalátov alebo do iných receptov.
Veľa zdravia!