plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chutné a jednoduché rožteky z kysnutého cesta: Striedka ako vatička a sú také lahodné, že nepotrebujete ani plnku!

Výborný recept z youtube na sladké domáce rožteky, ktoré vám pohladia žalúdok a rozvoňajú kuchyňu.

 

Potrebujeme:

300 ml teplého mlieka

15 g čerstvého droždia

100 g cukru

1 vajce

100 ml slnečnicového oleja

800 g múky

1 lyžičku soli

Na potretie:

50 g masla

1 žĺtok

mlieko

Postup:

Do väčšej misky nalejeme mlieko, pridáme droždie, cukor, vajce a olej.

Zmes dobre premiešame, nasypeme múku, pridáme soľ a zamiešame.

 

 

Zmes vymiesime rukami, kým nám nevznikne kompaktné cesto.

Cesto mierne pokropíme vodou, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 3 hodiny.

 

 

Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske do tvaru veľkého štvorca.

Preložíme ho na tretiny a potom zo strán na polovicu do stredu, ešte raz cez seba, aby nám vznikol obdĺžnik.

Cesto prekryjeme misou a necháme ešte 15 minút podkysnúť.

 

 

Cesto opäť rozvaľkáme, potrieme roztopeným maslom a rozdelíme ho na trojuholníky.

Každý trojuholník zrolujeme od konca smerom do stredu, aby nám vznikli rolky.

 

 

Rolky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme ich utierkou a necháme ďalších 15 minút podkysnúť.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry a dáme piecť pri 200 °C na 35 minút.

Dozlatista upečené rožteky môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes