Majonézu už v obchode nekupujem, vyrábam ju doma BEZ vajec a octu za 1 minútu: Ďakujem sestre za RECEPT!

Pripravte si domácu náhradu majonézy bez vajec a bez octu podľa tohto receptu z portálu popoisty.

Je zdravšia a pritom rovnako chutná, ako majonéza z obchodu!

 

 

 

...

Potrebujeme:

150 ml mlieka

300 ml slnečnicového oleja

3 PL citrónovej šťavy

soľ

 

 

horčicu podľa chuti

kryštálový cukor podľa chuti

voliteľné: petržlenová vňať

Postup:

Majonéza z obchodu je pomerne drahá a navyše obsahuje konzervačné látky a dochucovadlá.

 

 

 

 

Prejdite na zdravšiu verziu a nahraďte kupovanú majonézu touto chutnou domácou omáčkou.

neobsahuje surové vajcia, ani ocot a je bez konzervačných látok. 

 

 

 

Postup je až smiešne jednoduchý a preto rozhodne stojí za to, aby ste ju skúsili.

Jej chuťou budete milo prekvapení.

 

 

Táto domáca omáčka je vhodná do šalátov, aj k rôznym vysmážaným jedlám, do sendvičov a pod.

 

 

Postup:

V mise si zmiešajte mlieko a olej.

Mixujte ponorným mixérom tak, že prvých pár sekúnd držte mixér na dne nádoby. 

Pridajte citrónovú šťavu, horčicu, cukor, aj soľ.

Mixujte kým nie je omáčka hustá a kompaktná. 

 

 

Môžete pridať sušenú alebo nasekanú petržlenovú vňať.

Keď je omáčka hotová, preložte ju do čistej, suchej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke. 

 

 

RADA: Pozrite si dátum spotreby mlieka, ktoré ste do omáčky použili a do tohto dátumu spotrebujte aj omáčku.

Hotovo. Môžete ju podávať k svojim obľúbeným jedlám.

Druhý recept: Majonéza z kyslej smotany

 

 

Vynikajúca ľahká domáca majonéza, ktorá sa vám pri príprave vianočného šalátu určite bude hodiť.

Okrem skvelej chuti má však jednu ďalšiu výhodu, v porovnaní s kupovanou majonézou je omnoho dietnejšia a preto si ju môžete dopriať bez obáv z „vianočných“ kilogramov.

Hodí sa do mnohých šalátov, ale môžete ju používať aj ako dressing k mäsu alebo k rybám.

Potrebujeme:

1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku

1 malú cibuľku

1 zaváranú uhorku

1 lyžicu olivového/ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)

1 lyžicu uhorkového nálevu

1 lyžičku horčice

1 lyžičku polievkového korenia

Štipku soli a čierneho korenia

Postup:

Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.

Skladujeme v chladničke.

Fit majonéza podľa trénera

Táto majonéza má naozaj vynikajúcu chuť a okrem šalátu sa hodí aj ako dressing k vašim obľúbeným slaným dobrotám.

Potrebujeme:

2 PL ľanovej múky

125 ml kokosového (alebo iného) oleja

60 ml vody

2 PL citrónovej šťavy

1,5 PL horčice

soľ, korenie a cukor podľa chuti

Postup:

 

 

Do hrnca si nasypeme ľanovú múku, prilejeme vodu a na miernom ohni zahrievame. Vznikne nám hustejšia hmota a vtedy vieme, že hrniec z plameňa odstavíme.

Keď nám múka vychladne na izbovú teplotu, pridáme soľ, korenie a cukor podľa chuti.

Mixujeme metličkovým mixérom a postupne pridávame olej. Vznikne nám hladká omáčka.

Následne pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Na záver ochutnáme a pridáme ešte soľ alebo cukor, podľa toho, čo nám chýba.

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay