Skvelý koláč od Martinky a naozaj chutí ako tiramisu. je jednoduchý a absolútne fantastický, určite skúste. Recept pýtala aj svokra, ktorá je výborná cukrárka.
Postup:
1 Hera (alebo maslo)
25 dkg práškového cukru
6 žĺtkov
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
25 dkg hladkej kávy
sneh zo 6 bielkov
Poleva na vrch:
1/4 l rozpustenej kávy
2 lyžice kakaa (granka)
3 lyžice práškového cukru
1 lyžica rumu
Krém:
2 smotany na šľahanie
2 stužovače
1 kyslá smotana
2 lyžice práškového cukru (200 g)
Granko na posypanie
Postup:
Najskôr pripravíme cesto, vyšľaháme heru (alebo maslo) s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, vanilkový cukor, múku, prášok do pečiva a celkom nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Upečieme na vyššom pekáč, po upečení ihneď poprepichujeme dierky (dávam dve špajle k sebe) a husto popicháme po celej piškóty, potom necháme trochu vychladnúť.
Uvaríme si 1/4 l rozpustnej kávy a necháme trochu vychladnúť. V miske zmiešame 2 lyžice kakaa (alebo Granka), 3 lyžice práškového cukru, 1 lyžicu rumu, všetko premiešame s kávou tak, aby nám vznikla riedka zmes. Zmesou polejeme pomocou lyžice celý povrch koláča, zmes sa zapije do dierok, potom necháme úplne vychladnúť.
Ušľaháme šľahačky s cukrom a stužovačom, pridáme kyslú smotanu, natrieme na buchtu a posypeme grankom.
Je najlepšie, keď sa urobí deň vopred, sú naozaj výborné, vždy sa po nich len zapráši.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: mimibazar