Chutí ako z klasického kysnutého cesta, ale je bez čakania: Čarovný závin podľa mojej starkej, bez kysnutia!

15

Výborný závin, ktorý sa na rozdiel od bežných receptov pripravuje bez kysnutia. Mojou tajnou prísadou je bravčová masť. Cesto je vďaka nej fantasticky jemné.

Potrebujeme:

1 šálku kyslej smotany (200 ml)

1 šálku bravčovej masti

2 vajcia

3 lyžice cukru

1 lyžičku soli

50 g droždia

600-800 g hladkej múky (uvidíte podľa konzistencie)

Na vrch:

1 vajce

Náplň na 3 kusy:

500 g mletého maku (namiesto maku môžete použiť mleté orechy)

400 g práškového cukru

Trochu mlieka

2 bal. vanilkového cukru

Trochu strúhanej citrónovej kôry

Postup:

Smotanu zmiešame s masťou (všetko musí mať izbovú teplotu). Vajcia (tiež izbovej teploty) ušľaháme s cukrom a soľou. Potom primiešame tuk, rozdrobíme droždie a miešaním ho v zmesi rozpustíme. Postupne pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto – nie príliš tuhé.

Cesto rozdelíme do 3 častí rozvaľkáme a naplníme makovou alebo orechovou náplňou (mak zmiešame s trochou mlieka, cukrom, kôrou z citróna, vanilkou a hrozienkami). Zrolujeme, nie príliš pevne a vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Záviny upečieme vo vyhriatej rúre – pri teplote 180 stupňov pečieme, kým povrch nie je zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: webcukraszda

Témy:


Pridajte svoj komentár