9 diétnych receptov z cukety namiesto večere: Jedzte ich pokojne aj po 22:00 a pritom stále chudnete!

Cuketa je obľúbená letná zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby.

My vám prinášame niekoľko zdravých receptov, ktoré nielen výborne chutia, ale sú prospešné aj pri chudnutí.

 

 

Čo dokáže cuketa so zdravím?

Podporuje obranyschopnosť, chráni a obnovuje bunky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Účinne detoxikuje celý organizmus

Prevencia vzniku rakoviny a civilizačných chorôb

Vynikajúca na chudnutie

Podporuje trávenie a zlepšuje vyprázdňovanie

Podporuje metabolizmus (spaľovanie podkožného tuku)

Odvodňuje organizmus (močopudný účinok)

Podporuje a prečisťuje obličky a močové cesty

Posilňuje srdce, cievy a čistí ich

Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Znižuje vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak

Podporuje funkciu mozgu a pamäti

Zlepšuje kvalitu vlasov, pokožky a nechtov

Cuketová nátierka

 

Foto: tjn

Na lyžičke oleja orestujte jednu malú, nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte jednu mladú, nastrúhanú cukinu, štipku soli a krátko poduste, kým sa odparí asi polovica tekutiny.

Pridajte 80 gramov nastrúhaného nízkotučného tvrdého syra, dobre premiešajte a odstavte z ohňa.

Nechajte vychladnúť, pridajte lyžicu bieleho jogurtu, štipku mletého bieleho korenia a jedzte s celozrnným pečivom.  

Fit a veľmi chutná, odporúčam vyskúšať každému

 

 

Potrebujeme:

2 cukety

2 vajíčka

soľ

korenie

150 mozzarelly

Ak nemáte mozzarellu, môžete použiť aj iný syr s nižším obsahom tuku, prípadne použiť zmes dvoch syrov.

Voliteľné:

Šunku nakrájanú na kocky

Hrášok alebo kukuricu scedené z nálevu

Postup:

Cuketu ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.

Z nastrúhanej cukety sa pokúste dostať čo možno najväčšie množstvo vody.

Rukami ju poriadne postláčajte a prebytočnú vodu vylejte.

Potom cuketu zmiešajte s 50 g nastrúhaného syra

Pridajte vajíčka, šunku, zeleninu a ochuťte pomocou soli a korenia – preháňať to nemusíte, dosoliť sa to dá vždy.

Vzniknutú zmes vložte do zapekacej misky alebo pekáča.

Povrch zmesi zasypte zvyšným množstvom nastrúhaného.

Prikryte alobalom a dajte piecť na 190 ° po dobu 30. minút.

Potom alobal odstráňte.

Nechajte zapiecť, kým syr nezozlátne.

Zeleninová zmes s bielym jogurtom

 

 

Potrebujeme:

500 g cukety

500 g paradajok

200 g bieleho jogurtu – ak nemáte môže byť aj kyslá smotana

150 g syra s nízkym obsahom tuku

2-3 strúčiky cesnaku

zelené bylinky podľa chuti

soľ

korenie

Postup:

Zeleninu si umyjeme a nakrájame na kolieska – cuketu aj paradajky.

Uložíme striedavo do vymastenej zapekacej misy a ochutíme soľou a korením.

Cesnak očistíme, pretlačíme a zmiešame so smotanou, pridáme aj zelené bylinky podľa chuti a osolíme.

Smotanovú zmes nanesieme na zeleninu a posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 40 minút.

Ak máte obavu, že by sa syr mohol pripáliť, pridajte ho až posledných 15 minút pred dopečením.

Namiesto klasických hranoliek skúste výborné cuketové hranolky

 

 

Potrebujeme:

4 menšie cukety

Kôru z 1 citróna

2 lyžice olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

¾ šálky nastrúhaného parmezánu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov.

Cukety umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na hrubšie hranolky – prekrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na polovicu.

V miske zmiešame olej, prelisovaný cesnak a citrónovú kôru.

Jednotlivé hranolky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pomocou štetca nanesieme na hranolky olejovo-cesnakovú zmes.

Hranolky osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme  nastrúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 11-13 minút (máme nastavené pečenie z vrchu aj z dola).

Potom premiestnime plech na čo najvyššie miesto v rúre a nastavíme len pečenie z vrchu.

Pečieme, kým sa syr nesfarbí do zlatista.

Cuketa s mrkvou v jogurtovej marináde

 

 

Potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g cukety

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety.

Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka.

Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

 

Grilovaná cuketa

 

 

Nakrájajte cuketu asi na 1 centimeter hrubé kolieska, jemne osoľte a nechajte 10 minút odstáť.

Osušte papierovou utierkou, potrite olivovým olejom zmiešaným s pretlačeným strúčikom cesnaku a trochou mletých čili papričiek.  

Grilujte z každej strany asi 3 minúty.

Môžete si k nej dať malú porciu pečených zemiakov, dresing z jogurtu a zeleninový šalát.

Cuketový balíček

 

 

Na kolieska nakrájajte jednu malú cibuľu, jednu malú cuketu a jeden zemiak.

Dostatočne veľký kus pevného alobalu potrite trochou oleja, položte naň plátky zemiakov, osoľte, na ne kolieska cukiny, tenký plátok kuracích pŕs posypaný korením a trochou soli, pokvapkajte ho olejom a navrch rozložte cibuľu.

Zabaľte a pečte vo vyhriatej rúre asi 30 minút.

Strúhaný šalát so šunkou

 

Foto: napadovy.blog

 

Nastrúhajte jednu menšiu uhorku, jednu rovnako veľkú cukinu a jednu bielu reďkovku.

Na kolieska nakrájajte jednu jarnú cibuľku, na prúžky 80 gramov chudej kvalitnej šunky.

Jemne osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte trochu nasekaného kôpru a dve lyžice bieleho jogurtu.

Jedzte s celozrnným pečivom, prípadne do šalátu pridajte 4 lyžice uvarenej ryže.

Vtedy získate dve porcie zdravého jedla s minimom kalórií.

Štíhla pizza

 

Foto: napadovy.blog

 

Postup:

1 cuketa

2 vajcia

50-100 g nízkotučnej mozzarelly

morská soľ

mleté čierne korenie

cesnakové korenie

Postup:

Cuketu nastrúhame a rukou alebo utierkou z nej vytlačíme čo najviac vody.

Následne ju zmiešame s vajíčkami, korením, soľou (podľa chuti) a so strúhaným syrom.

 

Foto: napadovy.blog

 

Množstvo syra dajte podľa vlastného uváženia, pizza je skvelá aj s 50 g syra, no ešte lahodnejšia a pevnejšia bude so 100 g syra.

 

Foto: napadovy.blog

 

Hotové cesto rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme 15 minút na 190 stupňoch.

Po 10 minútach pizza cesto vyberieme, poukladáme naňho zvolenú oblohu a dáme zapiecť na ďalších 10 minút.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

 

Foto: napadovy.blog

Rýchle, jednoduché a chutné.

Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety 200 g jogurtu 2 lyžice hladkej múky 1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru 1 lyžičku červenej papriky Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm).

Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno.

Pridáme jogurt, červenú papriku, soľ a korenie.

Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Falošný zemiakový šalát

 

Foto: napadovy.blog

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Šunku,

soľ a korenie

Biely jogurt

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru.

uketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu.

Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu.

Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.

Zdroj titulnej foto: napadovy.blog

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay