zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Po obyčajnej mrkve sa chudne za pár dní: Stačí tento plán na 5 dní – 3 kilá dole a nižší cholesterol!

Mrkva je nielen veľmi zdravá potravina, ale čo je najdôležitejšie, je vynikajúcim pomocníkom pri chudnutí.

Pri mrkve vám asi ako prvé napadne, že prospieva zdraviu očí. To áno, ale má aj mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje aj ďalšie vitamíny, ktoré vám pomôžu dostať sa do kondície. Pokiaľ práve neobľubujete priamu konzumáciu mrkvy, urobte si čerstvú mrkvovú šťavu. Mrkva obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra a betakarotén.

Čo obsahuje?

Vitamíny A, B, C, D, E, H a K, triesloviny, flavonoidy, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú  a betakarotén.

Účinky mrkvy na zdravie

Mrkva je užitočná na zdravie skoro celého tela zvonka a aj zvnútra.

  • Účinne podporuje obranyschopnosť, prevencia civilizačných chorôb
  • Chráni pred voľnými radikálmi, prevencia vzniku rakoviny
  • Antiseptické a aj detoxikačné účinky
  • Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
  • Odstraňuje, eliminuje plynatosť, bolesti brucha
  • Posilňuje a prečisťuje srdcovo-cievny systém
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infark, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
  • Eliminuje vysoký cholesterol a krvný tlak
  • Zlepšuje hojenie kože a kožných ochorení
  • Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov, prevencia Osteoporózy
  • Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a aj nechtov
  • Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak
  • Močopudné účinky, reguluje vodu v tele
  • Prečisťuje a podporuje močové cesty a obličky
  • Eliminuje zápaly v močových cestách a tvorbu kameňov

Účinky na chudnutie

Mrkva je opäť ďalšia účinná zeleninová „pomôcka“ v boji s tukom. Mrkva má nízku kalorickú hodnotu a zároveň vyššiu nutričnú, teda obsahuje viac zdravých látok. Na každodennú konzumáciu mrkvy by ste mali dbať, nie len pri chudnutí, ale mala by byť súčasťou Vášho jedálnička aj bežne. Mrkva má všestranné využitie ako napríklad: džús z čerstvej mrkvy, šaláty, omáčky, smoothies nápoj aj príloha k mäsu. Nezabúdajte, že najviac liečivých látok je v surovej mrkve. Počas chudnutia konzumujte mrkvu aspoň 1 krát denne vo forme smoothies nápoja v kombinácií s inou zeleninou, alebo s ovocím. V závere článku nájdete presný plán chudnitia na 5 dní.

Najlepšie recepty z mrkvy

Mrkva s cuketou a jogurtom

Potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g cukety

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka. Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

Pečená mrkva na cesnaku

Nikdy by som nepovedala, že pečená mrkva môže chutiť lepšie ako hranolky: Stačí, ak ju dáte na plech s cesnakom a týmto korením!

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

2 menšie hlávky cesnaku

3 lyžičky sušeného oregana

3 lyžičky sušeného bazalky

8 lyžíc olivového oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.

Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.

Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev

4 kilá dole, ani som nevedela ako: Tukožrútsky šalát prečistí črevá, naštartuje metabolizmus a s postavou dokáže zázraky!

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Pečená mrkva s paprikou

Moji chlapi mrkvu nikdy nemuseli, ale za týmto sa idú potrhať: Len ju pokvapkajte olejom, potrite cesnakom a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Mrkvová nátierka

Potrebujeme:

100 g mrkvy nastrúhanej najemno

125 g cottage syru

50 g strúhanej mozzarelly

1 lyžicu bieleho jogurtu

Pár kvapiek olivového oleja

½ lyžičky citrónovej šťavy

Čierne mleté korenie

Soľ

Postup:

Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.

Mrkvová so zázvorom

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru

Potrebujeme:

4 až 5 mrkiev

5 až 6 natvrdo uvarených vajec

2 až 3 strúčiky cesnaku

1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu

štipka soli

bylinky podľa chuti

Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno

Postup:

Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.

Mrkvový šalát s kapustou – ideálna príloha k mäsu

Potrebujeme:

1 až 2 stredne veľké mrkvy

1/4 hlávky kapusty

1 polievková lyžica oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.

Mrkvový šalát s hrozienkami – olovrant ako vyšitý

Potrebujeme:

2 stredne veľké mrkvy

100 g hrozienok

1 polievková lyžica medu

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

100 g jogurtu

trošku škorice

Postup:

Hrozienka vriacou vodou a necháme ich zapariť asi 5 až 10 minút. Pripravíme zálievku a to tak, že len zmiešame medu, škoricu, citrónovú šťavu a jogurt. Mrkvu nastrúhame na jemno na strúhadle. Potom len mrkvu zmiešame so scedenými hrozienkami a zalejeme zálievkou. Všetko premiešame a necháme asi 15 minút v chlade.

Vrstvený mrkvový šalát – perfektný na slávnostný stôl

Potrebujeme:

2 stredne veľké mrkvy

2 jablká

3 vajcia

100 g tvrdého syra

štvrtina cibule

2 až 3 strúčiky cesnaku

soľ a čierne korenie podľa chuti

trochu jogurtu alebo kyslej smotany na dochutenie

Postup:

Mrkvu, jablká bez šupky, tvrdý syr a vajcia  nastrúhame. Potom si na jemno nakrájame/alebo pretlačíme cesnak a cibuľu nakrájame na drobno. Cibuľu zalejeme vriacou vodou a následne ju ponoríme do studenej vody asi na 3 minúty. Potom necháme vodu odtiecť v cedidle. Takto eliminujeme horkú alebo štipľavú príchuť cibule. Šalát následne začneme vrstviť nasledovne: najprv ide cibuľa, následne jablká, potom vajcia, na nich mrkva zmiešaná s cesnakom, posledná vrstva je syr. Tieto vrstvy aspoň dvakrát zopakujte. Vrstviť môžete do malých mištičiek. Vrch natrieme jogurtom a necháme v chladničke asi hodinu a pol.

Mrkvovo-jablkový šalát

Potrebujeme:

1 až 2 mrkvy

1 až 2 jablká

2 polievkové lyžice medu

1 lyžica bieleho octu

Postup:

Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.

Fit mrkvový šalát s pomarančom – svieži a exotický

Potrebujeme:

1 mrkvu

1 jablko

1 pomaranč

1 lyžica medu

2 polievkové lyžice bieleho jogurtu

štipku škorice

Postup:

Mrkvu si nastrúhame na strúhadle, jablko a pomaranč nakrájame na maličké kocky. Med si rozmiešame s jogurtom a pridáme škoricu. Následne touto zmesou zalejeme ovocie a všetky ingrediencie dobre premiešame. Ak chcete, k šalátu pridajte i hrozienka alebo orechy.

Mrkvový šalát s cesnakom

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Mrkvová diéta – za 5 dní 3 kilá dole!

Táto diéta dokáže v krátkom čase priniesť naozaj skvelé výsledky. Ak ju dodržíte, za 5 dní môžete zhodiť až 3 kilá.

1. deň

Dopoludnia: surová mrkva

Obed: tuniak vo vlastnej šťave, dusená baby karotka

Olovrant: mrkvovo-jablková šťava

Večera: surová mrkva, stonkový zeler a nízkotučný tvaroh s bylinkami

2. deň

Raňajky: omeleta z dvoch vajec s jednou nastrúhanou mrkvou, čerstvá zelenina

Desiata: tenký plátok celozrnného chleba s troškou rastlinného margarínu, jedna mrkva

Obed: pečené kuracie stehno, pečená mrkva, cvikla a cuketa

Olovrant: kokteil z nízkotučného kefíru s jednou mrkvou, jedným jablkom a pár kvapkami citrónovej šťavy

Večera: zeleninový šalát s mrkvou, nízkotučný tvrdý syr

3. deň

Dopoludnia: surová mrkva v akejkoľvek podobe, k strúhanej pridajte pár kvapiek olivového oleja

Obed: dusené morčacie prsia, mrkvové pyré, zeleninový šalát

Olovrant: vajíčko natvrdo, surová mrkva

Večera: cottage syr s čili a nastrúhanou mrkvou

4. deň

Raňajky: štyri plátky kvalitnej nízkotučnej šunky, mrkva, paprika

Desiata: nastrúhaná mrkva s jablkom

Obed: dusená mrkva s hráškom, pečené zemiaky

Olovrant: nízkotučné acidofilné mlieko, mrkva

Večera: pečená mrkva, zeler a biela reďkovka s dresingom z bieleho jogurtu, olivového oleja a byliniek

5. deň

Raňajky: mrkvovo-zeleninová šťava, grahamový rožok

Desiata: jedno jablko, jedna mrkva

Obed: treska s dusenou karotkou, karfiolom a brokolicou

Olovrant: nízkotučný biely jogurt s nastrúhanou mrkvou a lyžicou nasekaných orechov

Večera: krátko povarená mrkva, zapečená s nízkotučným tvrdým syrom a vajíčkom, čerstvá zelenina

Najlepšie tipy pre zdravie