Tento skvelý šalátik je vynikajúcou prílohou k mäsku, do halušiek alebo k inému jedlu. Skvele osvieži a je dodá vynikajúcu chuť každému pokrmu.
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty
3 ks čerstvej mrkvy
2 ks cibule
2 lyžice soli
Nálev:
1,5 l vody
100 ml octu
5-6 lyžíc cukru
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho kroenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
Niekoľko lístkov bobkového listu – voliteľné
Postup:
Kapustu rozrežeme na štvrtinky a odstránime hlúb. Potom nastrúhame, alebo nakrájame na tenké rezance. Kapustu posypeme soľou a necháme odpočívať.
Mrkvu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Cibuľu očúpeme a nakrájame nadrobno.
Dáme variť nálev. Vodu zmeišame s octom, cukrom a soľou. Zahrievame a tesne predtým, ako sa začne tekutina variť, pridáme korenie a rascu. Nálev niekame niekoľko minút prevariť a potom ho zložíme z plameňa.
Z kapusty, ktorá medzičasom pustila šťavu, vytlačíme rukami čo najviac tekutiny a zmiešame s mrkvou a cibuľou.
Premiešame a zalejeme ešte horúcim nálevom. Takto pripravenú zeleninu s nálevom necháme odpočívať 12-24 hodín.
Potom šalát vložíme do sklenených sterilizovaných nádob. Do každej nádoby môžeme vložiť jeden lístok bobkového listu a pevne uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Šalát vydrží približne 1 mesiac.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)