plny-hrniec_transparent_negativ.png

Je to také jednoduché: Žemle chrumkavé zvonka a mäkké vnútri!

Pripravte si doma jemné chrumkavé žemle podľa nášho nenáročného receptu.

 

 

Chutnejšie pečivo ste v živote nejedli.

Vynikajúce mäkučké žemle podľa receptu z youtube kanála YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI.

Okrem syra môžete skúsiť aj iné náplne, vynikajúca je napríklad šunková verzia.

Recept na tieto žemle je prekvapivo jednoduchý, rýchly a výsledok viac ako fantastický.

Potrebujeme:

400 ml mlieka

 

 

200 ml vody

1 PL suchého droždia

1 PL kryštálového cukru

110 ml rastlinného oleja

2 ČL soli

900 g hladkej múky

 

 

Na náplň:

feta syr

Na potretie:

1 PL suchého droždia

1 ČL kryštálového cukru

100 ml vody

2 PL rastlinného oleja

1 ČL soli

1/2 šálky ryžovej múky

Postup:

Do väčšej misky pridáme teplé mlieko a teplú vodu.

 

 

Ďalej pridáme droždie, cukor a miešame, kým sa droždie nerozpustí.

Potom pridáme olej.

Postupne múku, soľ a rukou vymiešame vláčne cesto, ktoré sa lepí na prsty.

Misku prekryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť 40 minút.

 

 

Po nakysnutí vytlačíme z cesta vzduch.

Stôl potrieme olejom a preložíme naň cesto.

Trochu si pomastíme ruky, natrháme kúsky z cesta a rukami ušúľame guľky (nám vyšlo 20 ks).

Rukami rozvaľkáme cesto, do stredu vložíme trochu feta syra a zrolujeme.

 

 

Cestové guľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.

Do menšej misky pridáme droždie, cukor a teplú vodu.

Metličkou miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Pridáme olej, soľ, múku a vymiešame do hladka.

Omáčku lyžičkou nanesieme na cesto a rozotrieme.

 

 

Plech vložíme na spodný rošt predhriatej rúry na 180°C.

Pečieme asi 20 minút.

Žemle necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

Video návod:

 

https://youtu.be/n1If6wcK2t0

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes