Skvelý recept, ktorý mi poslala ešte minulý rok moja kamarátka v maily. Po dlhšom čase som naň natrafila a pustila som sa do nich. Odvtedy tieto dalamánky robím aj každý týždeň. Sú výborné a skutočne lacné. Objem hrnčeka 230 ml.
Potrebujeme:
1 hrnček hladkej ražnej múky
1,5 hrnčeka polohrubej múky
1/2 hrnčeka hladkej múky
3 lyžičky soli (nie kopcovité)
1/2 lyžičky octu
1,5 hrnčeka vody
1/3 lyžičky sušeného droždia
Mletú rascu
Na vrch:
Hrubozrnná soľ
Mak, rasca alebo semienka podľa chuti
Postup:
V miske si najskôr zmiešame oba druhy múky a pridáme aj ostatné sypké prísady – rascu, soľ a droždie. Potom pridáme tekuté prísady – ocot, vodu a rýchlo zmiešame, aby nám vznikla jednotná hmota. Cesto prikryjeme fóliou a necháme 12 hodín odpočívať.
Na druhý deň si pripravíme pomúčenú pracovnú dosku (pomúčime ražnou múkou). Pomúčenými rukami cesto premiesime a rozdelíme na 8 bochníkov. Cesto sa lepí, preto majte múku poruke.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme, necháme podkysnúť, kým sa rúra zahreje. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – alebo kým dalamánky nebudú zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: bettyhobbikonyha