plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chrumkavé dalamánky za korunku: Lacné a výborné domáce pečivo – bez váhy a odmerky!

Skvelý recept, ktorý mi poslala ešte minulý rok moja kamarátka v maily. Po dlhšom čase som naň natrafila a pustila som sa do nich. Odvtedy tieto dalamánky robím aj každý týždeň. Sú výborné a skutočne lacné.

Skvelý recept, ktorý mi poslala ešte minulý rok moja kamarátka v maily. Po dlhšom čase som naň natrafila a pustila som sa do nich. Odvtedy tieto dalamánky robím aj každý týždeň. Sú výborné a skutočne lacné. Objem hrnčeka 230 ml.

Potrebujeme:

1 hrnček hladkej ražnej múky

1,5 hrnčeka polohrubej múky

1/2 hrnčeka hladkej múky

3 lyžičky soli (nie kopcovité)

1/2 lyžičky octu

1,5 hrnčeka vody

1/3 lyžičky sušeného droždia

Mletú rascu

Na vrch:

Hrubozrnná soľ

Mak, rasca alebo semienka podľa chuti

Postup:

V miske si najskôr zmiešame oba druhy múky a pridáme aj ostatné sypké prísady – rascu, soľ a droždie. Potom pridáme tekuté prísady – ocot, vodu a rýchlo zmiešame, aby nám vznikla jednotná hmota. Cesto prikryjeme fóliou a necháme 12 hodín odpočívať.

Na druhý deň si pripravíme pomúčenú pracovnú dosku (pomúčime ražnou múkou). Pomúčenými rukami cesto premiesime a rozdelíme na 8 bochníkov. Cesto sa lepí, preto majte múku poruke.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme, necháme podkysnúť, kým sa rúra zahreje. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – alebo kým dalamánky nebudú zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: bettyhobbikonyha

Najlepšie recepty na dnes