plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chrumkavá kapusta na zimu – 7 top receptov: Žiadne tlačenie do suda, nesplesnivie a chutí fantasticky!

Každá rodina má svoj vlastný obľúbený spôsob úpravy kapusty a prenáša sa ako dedičstvo z generácie na generáciu. Na internete je však množstvo zaujímavých receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

instantná kapusta

Máme pre vás 7 vynikajúcich receptov, ako pripraviť chrumkavé pochúťky z kapusty na celú dlhú zimu. Všetky sú vynikajúce

Nakladaná kapusta pre lenivých

Potrebujeme:

Hlávkovú kapustu

Soľ (na 1 kg kapusty 20 g soli)

Postup:

Kapustu si nakrájame a nasolíme, ako klasicky pri príprave kapusty. Iné korenie už nepridávame. Jedna hlávka vystačí asi na 4 poháre. Necháme odležať 12 hodín a potom jednoducho naplníme do klasických pohárov na zaváranie, ale nevymačkávame ako klasickú kvasenú kapustu, do pohárov ju vrstvíme aj so šťavou.. Používame ale len klasické zatláčacie viečka – poháre zavrieme a preložíme do hlbšieho plechu a položíme na podlahu, kde necháme v teple odpočívať asi 1 týždeň. Potom poháre dobre utrieme a odložíme do komory alebo do špajzy. Kapusta sa nepokazí, nezačne plesnivieť a čo je najdôležitejšie, nezapácha.

Nakladaná kapusta podľa mojej mamy

Potrebujeme:

1 kg kapusty

Celé čierne korenie (cca 5 guličiek)

Nové celé korenie (cca 5 guličiek)

½ lyžičky celej rasce

Bobkový list (2-3 listy)

20 g soli

Postup:

Pripravíme si klasické sklenené poháre na zaváranie.

Kapustu nakrájame na tenko, uložíme ju do misky, posypeme soľou a pridáme aj ostatné koreniny. Potom umytými rukami kapustu dôkladne premiešame, aby soľ a korenie dostali rovnomerne na krájanú kapustu.

Kapustu necháme cca dve hodiny odpočívať. Zo zeleniny sa bude vplyvom soli uvoľňovať voda.

Teraz prichádza na rad vrstvenie kapusty do pohárov. Najskôr z kapusty zlejeme tekutinu, potom vezmeme do rúk za hrsť kapusty a vytlačíme z nej tekutinu – snažíme sa z kapusty dostať čo možno najviac tekutiny. Kapustu vrstvíme do pohára tak aby siahala do výšky cca 2 cm od okraja.

Keď sú poháre naplnené, pevne ich uzavrieme a preložíme do lavóra. Poháre by mali byť umiestnené na mieste v byte, kde je stabilná teplota – ideálna je bežná izbová teplota. Kapusta totiž nemá rada príliš vysoké teploty ani chlad. Tiež by nemala byť vystavená priamemu slnečnému svetlu. V prípade, že omylom uložíte kapustu blízko radiátora, bude mať slizkú – kašovitú konzistenciu a hrozí aj riziko vzniku plesní.

Po uplynutí 24 hodín začína proces fermentácie – kvasenia. Naplno sa prejaví približne po 3-4 dňoch, kedy začne z pod uzatvorených viečok vytekať šťava – to je celkom normálny prejav procesu kvasenia. Proces kvasenia variuje, ale bežne sa pohybuje od 10 – 14 dní (odporúčame nechať kvasiť 14 dní).

Poháre od šťavy dobre poumývame a skladujeme v pivnici alebo v komore – na chladnejšom mieste. Môžeme okamžite používať.

Nakladaná voňavá kapusta

svieža kapusta s repou

Potrebujeme:

  • 2,5 kg bielej kapusty
  • 700 g mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml 9% octu
  • 1 liter vody
  • 70 g soli
  • 100 g cukru
  • 12 čierneho korenia
  • 5 klinčekov
  • 4 bobkové listy

Postup:

  1. Nakrájajte kapustu nadrobno.
  2. Mrkvu nastrúhajte nahrubo, cesnak nakrájajte na plátky.
  3. Zmiešajte zeleninu vo vhodnej nádobe.
  4. Uvarte vodu. Nalejte do nej ocot, olej, pridajte soľ, cukor, bobkový list, korenie, klinčeky.
  5. Nechajte marinádu trochu vychladnúť a nalejte na kapustu.
  6. Položte tanier na vrch a potlačte (panvicu s vodou). Nechajte stáť 10 hodín pri izbovej teplote.
  7. Potom, ak je to potrebné, preneste kapustu spolu s marinádou do trojlitrovej nádoby. Nechajte v chladničke 12 hodín a môžete ochutnávať.

Kapustový šalát na zimu „Jeseň“

Gruzínska kapusta

Potrebujeme:

  • 5 kg bielej kapusty
  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg cibule
  • 1 kg papriky
  • 350 g kr. cukru
  • 4 lyžice soli
  • 0,5 l 9% octu
  • 0,5 l slnečnicového oleja

Postup:

  1. Nakrájajte kapustu, cibuľu a papriku, nastrúhajte mrkvu.
  2. Jemne premiešajte ingrediencie.
  3. Pridajte cukor, soľ, ocot a slnečnicový olej, dobre premiešajte.
  4. Vložte do pohárov a zatlačte päsťou. Po troch dňoch zatvorte viečka a vložte ich do chladničky. Takáto kapusta sa skladuje dlho a nestráca svoju chuť.

Coleslaw zeleninový šalát

Potrebujeme:

    • 1 kg uhoriek
    • 2,5 kg paradajok
    • 1,5 kg papriky
    • 1 kg mrkvy
    • 2 kg kapusty
    • 1 kg cibule
    • 4 lyžice soli
    • 5 lyžíc 9% ocot
    • Zväzok petržlenu
    • 700 g rastlinného oleja
    • 1 polievková lyžica cukru

Postup:

  1. Ošúpte mrkvu a nastrúhajte ju. Umyte a nakrájajte uhorky. Nakrájajte kapustu. Nakrájajte cibuľu na tenké polkruhy.
  2. Papriky a paradajky nakrájajte na tenko. Nasekajte petržlen. Všetku zeleninu zamiešajte vo veľkej miske.
  3. Na tento účel pripravte marinádu, zmiešajte maslo, cukor, soľ, ocot. Nalejte zeleninu s marinádou.
  4. Všetko dobre premiešajte a šalát vložte do pohárov. Dajte sterilizovať, litrové nádoby na 30 minút, pol litra na 15 minút.
  5. Vyberte a prevráťte poháre, zeleninový šalát zakryte prikrývkou. Skladujte ako klasické zaváraniny.

Kapustový šalát s mrkvou na zimu

Potrebujeme:

1 kg kapusty
1 kg mrkva
1 PL kr. cukor
2 PL soľ
1 l voda

Postup:

Kapusta a mrkvu nastrúhame na strúhadle alebo ostrým nožom nakrájame na tenké rezance.

Vo veľkej miske premiešame a pripravíme si veľký pohár. Kapusta s mrkvou poriadne natlačíme do veľkého pohára. Môžete si pomôcť aj paličkou z mažiara, aby ste kapusta s mrkvou poriadne natlačili do pohára.

Vodu zvaríme a necháme vychladnúť. Do studenej vody pridáme cukor a soľ a miešaním rozpustíme. Túto vodu nalejeme do naplneného pohára. Nezatvárame pohár úplne, len zľahka. Pohár položíme do misky, aby sa nestalo, že vám voda pretečie.

Kapusta kvasí cca 3-4 dni, pri izbovej teplote. Potom pohár preložíme do chladničky a podávame.

Kapustový šalát s rascou

Potrebujeme:

1 hlávku kapusty

1 veľkú cibuľu

1 veľkú mrkvu

4 lyžičky soli

1 lyžičku celej rasce

Nálev:

1 liter vody

4-5 lyžíc octu

4-5 lyžíc kr. cukru

1 lyžicu oleja

Postup:

Kapustu si nakrájame na pásiky, mrkvu nastrúhame a cibuľku si tiež nakrájame na kolieska. Všetko spolu zmiešame.

Zeleninu nasolíme a pridáme aj rascu, dobre premiešame (ja to celé robím v dóze, ktorá sa dá uzavrieť).

Vodu s cukrom a ocotom privedieme do varu a potom zabaríme zeleninu. Hneď uzavrieme nádobu vekom tak, že veko sa prisaje.

Keď zmes vychladne, pridáme olej a preložíme do pohára, alebo pohárov. Rasca ostane na dne nádoby, do šalátika ju nemusíte, alebo môžete pridať – podľa toho, či máte rascu radi. :-)

V chlade, v uzavretej sklenenej nádobe šalátik vydrží 3 týždne, ale podľa to nehrozí, zje sa v priebehu spár hodín. :-D

Uhorkovo-kapustový šalát v pohároch

Potrebujeme:

2,5 kg uhoriek

1 kg cibule

5 kg kapusty

Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)

Nálev:

400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)

300-400 g kr. cukru

150 g soli

5 lyžičiek kyseliny citrónovej

4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete

Postup:

Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko. Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu. Dôkladne premiešame. Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili a necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa. Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov, zalejeme šťavou a dobre zavrieme. Skladujeme v komore so zaváraninami. Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.

Najlepšie recepty na dnes