Všetci milovníci chrenu zbystrite pozornosť.
Máme pre vás tri skvelé spôsoby, ako si uskladniť chren na zimu.
Vyskúšajte všetky tri alebo si vyberte ten, ktorý vám najviac vyhovuje!
Vďaka portálu retete-usoare budete mať skvelé zásoby tejto zdravej pochutiny!
Takto pripravený chren môžete pridávať do jedál, šalátových dresingov, marinád na mäso a pod.
Ak ho podávate bez tepelného spracovania, zachová si najviac vitamínov a živín.
Nakladaný chren
Potrebujeme:
200 g koreňa chrenu
250 ml vody
1,5 ČL kryštálového cukru
2,5 ČL octu
Postup:
Korene chrenu dobre umyte a ošúpte.
Ak sú veľmi tvrdé, môžete ich na 1 – 2 hodiny namočiť do studenej vody.
Korene chrenu nakrájajte na kúsky, aby ste pri sekaní nepoškodili mlynček alebo mixér.
Rozomeľte korene chrenu pomocou mixéra alebo mlynčeka a chren naplňte do plastového vrecka, aby ste predišli podráždeniu očí.
Soľ a cukor rozpustíme v prevarenej a vychladnutej vode.
Potom pridajte ocot a premiešajte.
Nasekaný chren zalejte získanou marinádou a dôkladne premiešajte.
Výslednú hmotu navrstvite do sterilizovaných pohárov.
Zakryte ich sterilizovanými viečkami a pevne ich zatvorte.
Chren skladujte v chladničke.
Chren s červenou repou
Kto má rád cviklu, môže ju zmiešať s chrenom. Je to naozaj skvelá kombinácia.
Potrebujeme:
200 g koreňa chrenu
200 ml vody
50 ml šťavy z červenej repy
1 ČL soli
1,5 ČL kryštálového cukru
2,5 ČL octu
Postup:
Korene chrenu dobre umyte a ošúpte.
Ak sú veľmi tvrdé, môžete ich na 1 – 2 hodiny namočiť do studenej vody.
Korene chrenu nakrájajte na kúsky, aby ste pri sekaní nepoškodili mlynček alebo mixér.
Rozomeľte korene chrenu pomocou mixéra alebo mlynčeka a chren naplňte do plastového vrecka, aby ste predišli podráždeniu očí.
Surovú červenú repu nakrájajte na kúsky a rozmixujte v mixéri.
Potom z nej vytlačte šťavu cez malé sitko alebo gázu.
Cviklu môžete vyžmýkať aj rukami, avšak použite rukavice, aby ste si nezafarbili ruky.
Prevarenú a vychladnutú vodu zmiešajte so šťavou z cvikle.
V získanom roztoku rozpustite soľ a cukor.
Vzniknutým nálevom zalejte nasekaný chren a dobre premiešajte.
Výslednú zmes navrstvite do sterilizovaných pohárov.
Zakryte sterilizovanými viečkami a pevne ich uzavrite.
Chren skladujte v chladničke.
Chren s listami
Korene aj listy chrenu sú pikantné a lahodné.
Listy chrenu dodajú zaujímavú chuť.
Potrebujeme:
200 g koreňa chrenu
55 – 60 g listov chrenu
300 ml vody
1 ČL kryštálového cukru
2,5 ČL octu
Postup:
Korene chrenu dobre umyte a ošúpte.
Ak sú veľmi tvrdé, môžete ich na 1 – 2 hodiny namočiť do studenej vody.
Korene chrenu nakrájajte na kúsky, aby ste pri sekaní nepoškodili mlynček alebo mixér.
Rozomeľte korene chrenu pomocou mixéra alebo mlynčeka a chren naplňte do plastového vrecka, aby ste predišli podráždeniu očí.
Chrenové listy umyte a osušte.
Nakrájajte ich na kúsky a posekajte mixérom.
Nasekané chrenové listy zmiešajte s prevarenou a vychladnutou vodou, soľou, cukrom a octom.
Nasekané korene chrenu zalejte vzniknutou marinádou.
Dobre premiešajte.
Výslednú zmes navrstvite do sterilizovaných pohárov.
Zakryte ich sterilizovanými viečkami a pevne ich zatvorte.
Chren skladujte v chladničke.
Dobrú chuť!