plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chlieb z 1 kg múky s chrumkavou kôrkou: Jednoduchý recept bez použitia špeciálneho náradia!

Pripravte si doma úžasne lahodný chlieb s chrumkavou kôrkou.

Odkedy som vyskúšal tento recept, tak som chlieb prestal kupovať v obchode.

 

 

Nenáročný recept na chrumkavý domáci chlieb z youtube kanála Recetas de Esbieta.

Potrebujeme:

1 kg univerzálnej pšeničnej múky

18 g soli

650-700 ml vody

9 g čerstvého alebo 3 g suchého droždia

Postup:

Do nádoby pridáme vodu izbovej teploty.

Nadrobíme droždie a dobre premiešame.

 

 

Do misky cez sito preosejeme múku.

Pridáme soľ.

A rukou premiešame.

 

 

Nalejeme kvások a premiešame.

Misku prekryjeme.

Vložíme na pol hodinu do chladničky.

 

 

Po uplynutí doby si namočíme ruku vo vode, cesto naťahujeme a prekladáme cez seba (viď video).

Misku s cestom opäť prekryjeme.

A vložíme na ďalších 30 minút do chladničky.

 

 

Proces s naťahovaním cesta a uložením do chladničky zopakujeme 4-krát.

Naposledy vložíme cesto do chladničky na 1,5 – 2 hodiny.

 

 

Na stole rozprestrieme utierku, posypeme múkou a votrieme ju do vnútra látky.

Cesto opatrne vyložíme na pomúčený stôl a prekladaním vyformujeme chlieb (viď video).

 

 

Cesto posypeme múkou, vložíme do misky vystlanej pomúčenou utierku, prekryjeme a necháme 20 minút kysnúť pri izbovej teplote.

Rúru rozohrejeme na 230°C (spodný ohrev).

 

 

Na drevenú podložku položíme papier na pečenie.

Na podložku položíme cesto a spravíme na ňom nožom zárezy.

 

 

Cesto aj s papierom preložíme na plech v rozohriatej rúre.

Do nádoby pod plechom nalejeme necelý pohár vody.

 

 

Na rúre zvolíme horný/spodný ohrev a pečieme 15 minút.

Potom znížime teplotu na 180°C.

Chlieb pečieme hodinu a 20 minút až hodinu a 40 minút.

 

 

Chlieb po upečení položíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Môžeme servírovať.

 

 

Chcete, aby vám chlebík vydržal celý týždeň? Skúste trik mojej mamy

Moja mama má super trik, ako udržať chlebík čerstvý celý týždeň.

Pribaľte k chlebu, do vrecka, kde ho skladujete, jednu stonku zeleru. Výsledok? Chlieb bude čerstvý a bez plesní.

Najlepšie je na skladovanie ľanové vrecko.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes