plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chlebík, rožky a žemle (všetko z jedného cesta): Recept mám originál od pekára – cesto Univerzál!

Z jedného cesta robím chlebík, rožky aj žemle. Je výborné, odporúčam – recept mám od uja pekára Antona :-)

Potrebujeme:

185 g múka pšeničná hladká chlebová

165 g polosvetlá múka pšeničná hladká T650

150 g múka hladká pšeničná

42 g čerstvé droždie

1 PL slad jačmenný

350 ml voda vlažná

1 PL soľ

1 KL sezamové semienka

1 KL slnečnicové semiačka

1 KL ľanové semiačka na posypanie rožkov

semiačka soľ hrubozrnná na posypanie

Postup:

Z tohoto množstva 500 g upečiete jeden chlebík a 6 kusov  rožkov.

Všetky suroviny zmiešame, dáme vykysnúť na teplé miesto. Keď je cesto nakysnuté, rozdelíme ho na dva diely, z jedného bude chlebík a z druhej polovice rožky.

Jemne cesto prenesieme na dosku, vypracujeme bochník, narežeme na povrchu nožíkom zárezy a vložíme ho do papierom vyloženej formy. Potrieme slanou vodou a necháme ešte voľne kysnúť. Vložíme na rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 50 minút. Počas pečenia chlebík dvakrát potrieme slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá, upečený chlebík dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Rožky: vykysnuté dáme ho na dosku a urobíme z neho 6 kusov, nevaľkáme, iba rukou poriadne vytlačíme vzduch – netreba sa toho báť, bochníčky nám znovu nakysnú. Následne si vyformujeme každý kúsok dlaňou na veľkosť rožka. Každý rožok nakrojíme, potrieme slanou vodou a ešte aj na vrch nasypeme semiačka podľa ľubovolného výberu.

Rožky môžete robiť aj tak, že si cesto rozvaľkáte na čo najtenší kruh, nakrájame na trojuholníky a zrolujeme. Ja používam ale skôr prvú metódu.

Rožky vložíme do rozhriatej rúry na 200 stupňov, 30 minút – jedenkrát počas pečenia potrieme slanou vodou. Upečené rožky dáme na mriežku vychladnúť. Sú iné ako klasické rožky ale u nás sa stali obľúbenými.

Z rovnakého cesta robievam aj žemle. :-)

Najlepšie recepty na dnes