Z jedného cesta robím chlebík, rožky aj žemle. Je výborné, odporúčam – recept mám od uja pekára Antona :-)
Potrebujeme:
185 g múka pšeničná hladká chlebová
165 g polosvetlá múka pšeničná hladká T650
150 g múka hladká pšeničná
42 g čerstvé droždie
1 PL slad jačmenný
350 ml voda vlažná
1 PL soľ
1 KL sezamové semienka
1 KL slnečnicové semiačka
1 KL ľanové semiačka na posypanie rožkov
semiačka soľ hrubozrnná na posypanie
Postup:
Z tohoto množstva 500 g upečiete jeden chlebík a 6 kusov rožkov.
Všetky suroviny zmiešame, dáme vykysnúť na teplé miesto. Keď je cesto nakysnuté, rozdelíme ho na dva diely, z jedného bude chlebík a z druhej polovice rožky.
Jemne cesto prenesieme na dosku, vypracujeme bochník, narežeme na povrchu nožíkom zárezy a vložíme ho do papierom vyloženej formy. Potrieme slanou vodou a necháme ešte voľne kysnúť. Vložíme na rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 50 minút. Počas pečenia chlebík dvakrát potrieme slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá, upečený chlebík dáme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Rožky: vykysnuté dáme ho na dosku a urobíme z neho 6 kusov, nevaľkáme, iba rukou poriadne vytlačíme vzduch – netreba sa toho báť, bochníčky nám znovu nakysnú. Následne si vyformujeme každý kúsok dlaňou na veľkosť rožka. Každý rožok nakrojíme, potrieme slanou vodou a ešte aj na vrch nasypeme semiačka podľa ľubovolného výberu.
Rožky môžete robiť aj tak, že si cesto rozvaľkáte na čo najtenší kruh, nakrájame na trojuholníky a zrolujeme. Ja používam ale skôr prvú metódu.
Rožky vložíme do rozhriatej rúry na 200 stupňov, 30 minút – jedenkrát počas pečenia potrieme slanou vodou. Upečené rožky dáme na mriežku vychladnúť. Sú iné ako klasické rožky ale u nás sa stali obľúbenými.
Z rovnakého cesta robievam aj žemle. :-)