Chlieb pre začiatočníkov: Veľmi jednoduchý recept na páperovo jemný domáci chlebík (kysne len 30 minút)!

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky (tiež som skúsila zmiešať pšeničnú múku s ryžovou múkou v pomere približne 3 : 1 a tiež sa ukázalo, že je to skvelé)
  • 7 g suchého droždia
  • dve čajové lyžičky cukru
  • dve rovné čajové lyžičky soli
  • 4 lyžice ovsených vločiek (vyšiel super aj s ovsenými otrubami)
  • 400 ml (dve poháre) teplej vody
  • voliteľné korenie na chuť – raz som použila dve polievkové lyžice oregana, dvakrát som si chlieb upiekla bez prísad – s korením navrhujem experimentovať podľa svojho uváženia
  • tuk a strúhanka na vymastenie formy

Postup:

Droždie nalejte do teplej vody, dôkladne premiešajte a odložte na niekoľko minút bokom, aby kvások narástol.

Zvyšné sypké prísady (okrem strúhanky) sa zmiešajú vo veľkej mise a nalejeme do nich vodu s kvasnicami.

Všetko dôkladne premiešame lyžicou, až kým sa nedosiahne jednotná hmota. Potom cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť pol hodiny.  

Cesto ešte primiesime a vložíme ho do vymastenej a strúhankou vysypanej formy.

Takto necháme ešte pár minút postáť a následne v rúre vyhriatej  na 200 ° C pečieme asi hodinu.

Chlieb chutí výborne po vychladnutí a najlepšie druhý deň. Neodporúčam vám, aby ste začali krájať teplý chlebík, pretože sa jednoducho môže rozpadnúť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.