Potrebujeme:
- 500 g hladkej múky (tiež som skúsila zmiešať pšeničnú múku s ryžovou múkou v pomere približne 3 : 1 a tiež sa ukázalo, že je to skvelé)
- 7 g suchého droždia
- dve čajové lyžičky cukru
- dve rovné čajové lyžičky soli
- 4 lyžice ovsených vločiek (vyšiel super aj s ovsenými otrubami)
- 400 ml (dve poháre) teplej vody
- voliteľné korenie na chuť – raz som použila dve polievkové lyžice oregana, dvakrát som si chlieb upiekla bez prísad – s korením navrhujem experimentovať podľa svojho uváženia
- tuk a strúhanka na vymastenie formy
Postup:
Droždie nalejte do teplej vody, dôkladne premiešajte a odložte na niekoľko minút bokom, aby kvások narástol.
Zvyšné sypké prísady (okrem strúhanky) sa zmiešajú vo veľkej mise a nalejeme do nich vodu s kvasnicami.
Všetko dôkladne premiešame lyžicou, až kým sa nedosiahne jednotná hmota. Potom cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť pol hodiny.
Cesto ešte primiesime a vložíme ho do vymastenej a strúhankou vysypanej formy.
Takto necháme ešte pár minút postáť a následne v rúre vyhriatej na 200 ° C pečieme asi hodinu.