Tento chlebík som našla v mojej kuchárskej knihe ako „Írsky chlebík bez droždia“. Kedže droždie doma nemám a kváskovanie som zatiaľ neskúšala, bolo to presne to, čo som hľadala.
Potrebujeme:
250 g hladká múka
250 g celozrnná pšeničná múka
1 KL sóda bikarbóna
1/2 KL soľ
300 ml cmar
Postup:
V miske zmiešame obe múky so soľou a sódou bikarbónou.
V múke urobíme jamku a vlejeme cmar. Miesičom na elektrickom šľahači spracujeme obe suroviny na cesto.
Dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rukami vytvoríme guľu a položíme na plech alebo misu vyloženú papierom na pečenie.
Guľu mierne stlačíme, aby vznikol bochník s priemerom asi 20 cm.
Ostrým nožom bochník hlboko narežeme, nesmime ho však úplne prerezať. Povrch posypeme trochou celozrnnej múky.
V horúcej rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme do zlatohneda 30 minút.
Chlieb je upečený, keď po poklepaní na spodnú stranu znie duto.
Ak znie tupo a nezreteľne, pečieme ho ešte ďalších 3-5 minút. Chlieb vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku. To je všetko
Prajeme vám dobrú chuť! :-)