plny-hrniec_transparent_negativ.png

Geniálny CHLIEB bez droždia a sódy bikarbóny, jednoduchý na prípravu a mäkučký: Ani MINÚTKU nekysne!

Dobrý deň, chcem sa podeliť o recept na výborný chlebík, ktorý som sa naučila piecť počas prvej vlny pandémie, keď boli všade beznádejne vypredané kvasnice.

Dobrý deň, chcem sa podeliť o recept na výborný chlebík, ktorý som sa naučila piecť počas prvej vlny pandémie, keď boli všade beznádejne vypredané kvasnice.

Do tohoto chlebíka ich nepotrebujete a výsledok je naozaj vynikajúci. U nás doma ho pýtajú stále, aj dnes robím už druhý bochník. Určite stojí za vyskúšanie.

Chlebík som v kuchárskej knihe našla pod názvom „Austrálsky chlieb“.

Potrebujeme:

375 g múka hladká T650

125 g múka celozrnná

4 ČL prášok do pečiva

1 ČL soľ

375 ml (+ na potretie) mlieko

30 g maslo

Postup:

Pripravíme si všetky suroviny.

Vo veľkej mise zmiešame preosiate múky, prášok do pečiva a soľ.

V strede spravíme jamku.

Zmiešame mlieko s rozpusteným maslom.

Do jamky vlejeme mliečno-maslovú zmes a zmiešame s múkou.

Vytvoríme mäkké lepkavé cesto.

Cesto položíme na zľahka pomúčenú dosku a miesime asi minútku pokiaľ nie je cesto mäkké a hladké.

Vytvarujeme okrúhly bochník a položíme ho na plech potretý maslom.

Potrieme ho mliekom a poprášime celozrnnou múkou.

Na bochníku spravíme asi 2 cm hlboké zárezy v tvare písmena X (nie je to ale povinné).

Pečieme v rúre rozohriatej na 220°C 15 min., potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších približne 25 min.

Chlebík pečieme do zlatista, kým po poklopaní na spodok nevydáva bochník dutý zvuk.

Necháme vychladnúť na mriežke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes