S týmto receptom vás nezaskočí žiadna situácia a čerstvé pečivo budete mať stále na stole.
Chutné a voňavé pečivo, ktoré miluje celá rodina.
Potrebujeme:
700 g hladkej múky
250 ml teplého mlieka
250 ml horúcej vody
1 ČL soli
1 ČL cukru
20 g roztopeného masla
10 g droždia
sezam
1/2 ČL jedlej sódy
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme maslo, pridáme soľ, cukor, teplú vodu.
Pridáme aj rozmrvené droždie.
Dôkladne rozmiešame metličkou.
Pridáme preosiatu múku a vypracujeme vláčne cesto.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 30 minút.
Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu nakysnuté cesto.
Vyformujeme cesto do hrubšieho valca a nakrájame na menšie kúsky.
Tie potom vyformujeme do guľôčok.
Bochníky môžu byť väčšie alebo menšie – vzniknú nám tak menšie žemličky, alebo rovno bochník chlebíka.
Ak chcete aj rožky, cesto jednoducho stočíme a vyformujeme rožky.
Dáme na plech a prikryjeme bavlnenou utierkou.
Do hrnca dáme vodu a pridáme lyžičku soli.
Necháme zovrieť a pečivo trochu obvaríme vo vode.
Potom vytvoríme ostrým predmetom vzor na pečive a posypeme sezamom.
Upečieme do zlatista a podávame.
Prajeme dobrú chuť!