Absolútne bezkonkurenčný rýchly domáci chlebík bez miesenia: Chrumkavá kôrka, striedka ako vatička a to všetko za minimum času!

Tento chlebík toľko času nepotrebuje a preto je jeho príprava oveľa rýchlejšia. Poďme teda hneď na to!

Väčšina receptov na domáci chlieb nie je až tak náročná na prípravu, ale skôr na čas. Chlieb treba nechať dlho kysnúť, miesiť a z toho dôvodu si cesto musíte pripraviť už deň vopred. Tento chlebík toľko času nepotrebuje a preto je jeho príprava oveľa rýchlejšia. Poďme teda hneď na to!

Potrebujeme:

3 šálky chlebovej múky, alebo hladkej múky

1/4 ČL sušeného droždia

1 ČL soli

1 a pol šálky horúcej vody (nie vriacej, mala by mať menej ako 50 stupňov)

2 PL hladkej múky na prácu s cestom

...

Postup:

Do misy si vložíme preosiatu múku, pridáme droždie, soľ a premiešame. Suché ingrediencie zalejeme horúcou vodou a dobre vymiešame. Nezľaknite sa, že je cesto lepkavé. Môžete doňho pridať napríklad olivy pre olivový chlieb a pod. Misu s cestom zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň 3 hodiny. Po troch hodinách cesto zdvojnásobí svoj objem, navrchu budú cestové bublinky a cesto bude vláčne a nadýchané.

Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Aby sa vám cesto nelepilo, posypte ho tiež trochou múky. Potom pomocou škrabky na cesto zopárkrát cesto otočíme a pomúčime. To je všetko, čo s ním treba urobiť. Do misky dáme papier na pečenie, preložíme do nej cesto a zakryjeme bavlnenou utierkou, kým sa rozohreje rúra.

Do rúry vložíme hrniec s pokrievkou (pozor, aby nemal žiadne plastové časti), v ktorom budeme neskôr piecť chleba a rúru predhrejeme na 230 stupňov. Keď je rúra predhriata, vyberieme si hrniec (nezabudnite použiť kuchynské rukavice) a vložíme doňho cesto aj s papierom na pečenie. Zakryjeme pokrievkou a vrátime do rúry. Pečieme 30 minút. Vyberieme, dáme dolu pokrievku a necháme piecť ďalších 10 – 30 minút v závislosti od toho, aký chrumkavý chceme mať chlieb.

Keď je chlieb pripravený, necháme ho chvíľku vychladnúť a nakrájame. Prajeme dobrú chuť!