Domáci chlebík, ktorý nemusí kysnúť a chutí vynikajúco!

Keď som počas prvej vlny pandémie hľadala recept na domáci chlebík, tento recept ma veľmi zaujal.

 

 

Zdieľala ho na fb nemecká pekárka, ktorá vlastní pekáreň a takto chcela pomôcť ľuďom, ktorý hľadali perfektný recept, ktorý zvládnu aj v domácich podmienkach.

Skúsila som ho a odvtedy pečiem každý druhý deň.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Chlebík je ohromne rýchly, chrumkavý a vynikajúci a to aj bez dlhého kysnutia.

Stačí, keď ho necháte odpočinúť kým sa zohreje rúra!

 

 

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

600 ml vlažná voda

40 g droždie

1 PL soľ

1 ČL cukor práškový

rasca celá

1 ČL korenie čierne mleté

Postup:

 

 

Zo všetkého najskôr si pripravíme kvások.

Klasicky to urobíme z droždia, práškového cukru a teplej vody.

Kvások necháme asi 15 minút narásť.

 

 

Zatiaľ si spracujeme v samostatnej miske suché prísady:

800 g hladkej múky (zvyšok použijeme na podsypávanie), soľ, a čierne korenie.

 

 

Do ďalšej samostatnej misky nalejeme vlažnú vodu.

Pomaly do nej primiešame hotový kvások.

Do tejto zmesi potom postupne lyžicou primiešavame mix suchých prísad.

 

 

Cesto miesime, kým sa cesto neprilepuje o misku.

Konzistencia cesta je podobná ako cesto na langoše.

Keďže z tohto množstva prísad nám vyjdú dva krásne bochníky chleba, cesto rozdelíme na dve časti.

 

 

Dosku na vaľkanie si posypeme zvyšnou hladkou múkou.

Oba bochníky spracujeme do požadovaného tvaru.

Na plechy si položíme papier na pečenie.

 

 

Hotové a na jemno spracované bochníky uložíme na oba plechy .

A na cca 15 minút necháme pod suchou utierkou odležať.

Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

 

 

Keď je rúra pripravená a horúca, odkryjeme utierku.

Chlieb potrieme po celom povrchu vlažnou vodou rozmiešanou s trochou soli, posypeme rascou.

Dáme do rúry na presne 30 minút.

Ja zvknem vrch chlebíka aj narezať, ale to je len estetická vec.

 

 

Po vytiahnutí nezabudnite kôrku chlebíku opäť potrieť vlažnou vodou zmiešanou s trochou soli.

Udrží to tak kôrku chrumkavú čo najdlhšie.

Chlebík je vynikajúci, rýchly a v týchto ťažkých časoch sa tento recept hodí do každej rodiny.

Nemusíte tak často chodiť kupovať pečivo, tento chlebík je do hodinky na stole – krásne voňavý, chrumkavý a chutný.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn