Domáci chlebík, ktorý nemusí kysnúť a chutí vynikajúco!

4139

Keď som počas prvej vlny pandémie hľadala recept na domáci chlebík, tento recept ma veľmi zaujal. Zdieľala ho na fb nemecká pekárka, ktorá vlastní pekáreň a takto chcela pomôcť ľuďom, ktorý hľadali perfektný recept, ktorý zvládnu aj v domácich podmienkach.

Skúsila som ho a odvtedy pečiem každý druhý deň.

Chlebík je ohromne rýchly, chrumkavý a vynikajúci a to aj bez dlhého kysnutia. Stačí, keď ho necháte odpočinúť kým sa zohreje rúra!

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

600 ml vlažná voda

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

40 g droždie

1 PL soľ

1 ČL cukor práškový

rasca celá

1 ČL korenie čierne mleté

Postup:

Zo všetkého najskôr si pripravíme kvások. Klasicky to urobíme z droždia, práškového cukru a teplej vody.

Kvások necháme asi 15 minút narásť a zatiaľ si spracujeme v samostatnej miske suché prísady – 800 g hladkej múky (zvyšok použijeme na podsypávanie), soľ, a čierne korenie.

Do ďalšej samostatnej misky nalejeme vlažnú vodu a pomaly do nej primiešame hotový kvások.

Do tejto zmesi potom postupne lyžicou primiešavame mix suchých prísad.

Cesto miesime, kým sa cesto neprilepuje o misku.

Konzistencia cesta je podobná ako cesto na langoše.

Keďže z tohto množstva prísad nám vyjdú dva krásne bochníky chleba, cesto rozdelíme na dve časti.

Dosku na vaľkanie si posypeme zvyšnou hladkou múkou a oba bochníky spracujeme do požadovaného tvaru.

Na plechy si položíme papier na pečenie.

Hotové a na jemno spracované bochníky uložíme na oba plechy a na cca 15 minút necháme pod suchou utierkou odležať.

Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

Keď je rúra pripravená a horúca, odkryjeme utierku, chlieb potrieme po celom povrchu vlažnou vodou rozmiešanou s trochou soli, posypeme rascou a dáme do rúry na presne 30 minút.

Ja zvknem vrch chlebíka aj narezať, ale to je len estetická vec.

Po vytiahnutí nezabudnite kôrku chlebíku opäť potrieť vlažnou vodou zmiešanou s trochou soli – udrží to tak kôrku chrumkavú čo najdlhšie.

Chlebík je vynikajúci, rýchly a v týchto ťažkých časoch sa tento recept hodí do každej rodiny. Nemusíte tak často chodiť kupovať pečivo, tento chlebík je do hodinky na stole – krásne voňavý, chrumkavý a chutný.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár