plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mám RECEPT na fantastický chlebík BEZ droždia: S cestom robíte hneď a nezaťaží trávenie ako kupované pečivo z obchodu!

Naučila som sa piecť jednoduchý a rýchly chlebík bez droždia, ktorý je naozaj vynikajúci.

 

 

Pripravíte ho skôr, ako by ste stihli ísť do pekárne na kupované pečivo.

Chlebíček je aj ľahšie stráviteľný a to vďaka použitým prísadám – pivu a acidku. Navyše, nemusíte čakať, kým cesto vykysne, pracujete s ním hneď.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 Pl kryštálového cukru

2 Čl soli

1 Čl sódy bikarbóny

1 prášok do pečiva

50 g masla

180 ml acidka alebo kefíru

150 ml svetlého piva

2 vajíčka

1 Čl celej rasce

Postup:

 

 

Pripravíme si väčšiu misu, v ktorej budeme pripravovať cesto.

Najskôr zmiešame všetky suché suroviny, múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a rascu.

 

 

K týmto suchým ingredienciám si nastrúhame pomocou strúhadla na hrubo maslo.

Jemne premiešame.

Pripravíme si druhú misu, v ktorej si zmiešame tekuté prísady:

acidofilné mlieko alebo kefír, vajíčka a pivo.

 

 

Dôkladne premiešame a vylejeme do misky k suchým ingredienciám.

Ak sa vám cesto bude zdať príliš suché, pokojne prilejte ešte trošku piva.

 

 

Po premiešaní všetkých prísad má byť cesto na chlieb trošku lepivé.

Pomúčime si pracovnú dosku a vyklopíme na ňu hotové cesto.

 

 

Rukami ešte jemne cesto prehnetieme a vytvarujeme do bochníčka.

Bochníček preložíme do formy na biskupský chlebík.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C aspoň hodinu.

 

 

Pred pečením ho môžete ešte trošku na povrchu narezať ostrým nožom alebo žiletkou.

Aby sme mali istotu, či je domáci chlieb upečený, urobíme test pomocou špáradla.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes