Cheesecake trochu inak

Cheesecake sa stáva čoraz obľúbenejším dezertom, nielen pre maškrtníkov, ale aj pre šikovné gazdinky. K nespočetnému množstvu rôznych druhov a variantov jeho prípravy pridávame aj my jeden veľmi jednoduchý a chutný recept, ktorý si dozaista obľúbite. Citrónový krém vás príjemne osvieži a korpus prekvapí svojou výraznou orechovou chuťou.

Potrebujeme:

Korpus:

150 g pomletých ovsených vločiek

cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov

5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)

1 vajce

...

sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)

Krém:

500 g mascarpone

150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

2 vajcia

150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)

citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiť kôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)

šťavu z citróna

Postup:

Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.

Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.

Prajeme vám dobrú chuť. :)