Chcete si vybrať vždy tie najsladšie a najlepšie jahody? Všimnite si tieto drobné zrniečka a nikdy sa nepomýlite!

Ako si na trhu či v obchode vybrať najchutnejšie a najkvalitnejšie plody? Všímajte si tieto znaky a nepomýlite sa.

Niekedy jahody na trhu alebo pultoch obchodov vyzerajú úžasne, sú veľké a nádherne červené. Keď však do nich zahryzneme, chuť je celkom nevýrazná a namiesto výborného letného ovocia pripomínajú skôr kus umelej hmoty. Našťastie, existuje niekoľko znakov, podľa ktorých si vždy budete vedieť vybrať tie najchutnejšie plody bez toho, aby ste ich museli ochutnať. Toto si všímajte:

Vôňa

Ak kupujete balené jahody, spoznať ich podľa vône môže byť problém. Platí však, že čím výraznejšie jahody rozvoniavajú, tým sú chutnejšie. Jahody, ktoré sa pestujú na dusičnanoch sú síce často obrovské, ale voňajú omnoho menej výrazne, niektoré dokonca nevoňajú vôbec.

Farba

Platí jednoduché pravidlo – čím výraznejšia a jasnejšia červená, tým lepšie. Zrelé a najchutnejšie jahody sú jasne červené a majú lesklý povrch. Tmavé až vínovo červené jahody najrýchlejšie splesnivejú. Svetlé a ružovkasté a bledočervené jahody boli odtrhnuté skôr, ako stihli dostatočne dozrieť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nezabudnite, že jahody na rozdiel od iného ovocia po zbere už nedozrievajú. Preto vyberajte jasné červené plody. Jediné, čo sa po odtrhnutí mení je odtieň červenej (na rozdiel napríklad od banánov, ktoré dozrievajú aj po odtrhnutí).

Sýtočervené jahody majú po rozkrojení šťavnatú dužinu, svetlejšie jahody majú dužinu príliš pevnú, málo šťavnatú a prezreté (vínovo červené) sa už rozpadajú a dužinu majú naopak príliš riedku – vodnatú.

Veľkosť

Odrôd je skutočne veľa a preto sa jahody veľmi odlišujú aj veľkosťou. Ak však máte možnosť vybrať si medzi veľkými mäsitými plodmi a menšími jahodami, siahnite po menších. Až príliš veľké plody sú výsledkom pestovania na dusičnanoch a obsahujú nadbytok vody.

Nezabudnite, že čím viac vody v plody, tým menej vitamínov. Väčšie plody tiež bývajú častejšie bledšie.

Nemajú stonku?

V tom prípade jahody určite nekupujte. V jahodách bez stonky rýchlo nastupuje proces hnitia. Najlepšie sú preto vždy jahody s kúskom stonky a listami. Stonka aj listy by mali mať sýtozelenú farbu a nesmú byť vysušené. Tiež si všimnite, či sú listy na ovocí prilepené, alebo sú vzdialenejšie – nie prilepené. Listy ďalej od plodu napovedajú, že plod je čerstvý a sladky. V najlepšom štádiu zrelosti smerujú lístky na opačnú stranu od plodu.

Zrniečka

To je moje najobľúbenejšie vodítko. Všimnite si drobné zrniečka na plode, platí, že čím sú od seba ďalej, tým sladší bude plod. Tiež sa pozrite, ako hlboko zrniečka v plode sú. Čím hlbšie sú semienka posadené a čím ďalej sú od seba, tým lepší a sladší je plod. Zrniečka by tiež nemali byť príliš tmavé – až čierne.