plny-hrniec_transparent_negativ.png

Potrebujete len 1 kyslú smotanu a balík cestovín: 11 najlepších receptov na super rýchlu večeru s výbornou chuťou!

Cestoviny s kyslou smotanou sú ľahké na prípravu, aj pre vaše trávenie.

Navyše, chutia naozaj fantasticky, vyskúšajte ich už dnes na obed!

 Bleskové cestoviny zaneprázdnenej mamičky

 

 

Potrebujeme

300 g cestovín (ľubovolné)

kyslú smotanu

PL olivový olej

Domácu vegetu

Syr na posypanie

2 strúčiky cesnaku

Šunku nakrájanú na kocky

Postup:

Do vriacej osolenej vody dáme variť cestovinu.

Na panvici na oleji krátko orestujeme nakrájaný cesnak, šunku, pridáme smotanu a dobre premeišame,

Nakoniec zmiešame s cestovinami rovno na panvici, premeišame a dochutíme domácou vegetou.

Podávame posypané syrom.

Cestoviny s oravskou slaninkou

 

 

Potrebujeme:

500 g cestoviny

200 g oravská slanina (prípadne šunku)

1 téglik kyslá smotana

100 g syr tavený

5 ks cibuľa

trochu mleté čierne korenie

trochu oregano

Postup:

Pripravíme si suroviny.

Nakrájame cibuľu a slaninku.

Dáme opražiť.

Medzitým si uvaríme cestoviny podľa návodu.

Keď sa cibuľka a slanina opražia pridáme tavený syr, necháme roztopiť, miešame.

Pridáme kyslú smotanu, premiešame, dokoreníme a odstavíme, nevaríme.

Necháme dojsť pod pokrývkou, aby chute prešli do seba.

Môžeme dochutiť a dozdobiť zelenou cibuľkou.

Rýchle cestoviny s hubami

 

 

Potrebujeme:

500 g cestoviny

1 ks cibuľa

3 PL maslo

200 g čerstvé šampiňóny

2 PL hladká múka

500 ml vývar

podľa chuti soľ

200 g kyslá smotana

Postup:

Pokrájanú cibuľu speníme na 1 lyžici masla, pridáme plátky šampiňónov a dusíme domäkka.

Zo zvyšného masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju vývarom a varíme 20 min.

Posolíme, pridáme podusené huby, kyslú smotanu a necháme zovrieť.

Omáčku nakoniec zmiešame s uvarenými cestovinami.

Vynikajúci cestovinový šalát

 

Vynikajúci cestovinový šalát

 

Tento šalátik je skvelou voľbou na rýchly obed, alebo ľahkú večeru, ktorá zasýti, ale zároveň neobsahuje zbytočné kalórie a nezaťaží organizmus. Navyše zvládnete ho pripraviť už za pár minút.

Potrebujeme:

Cestoviny Fusilli (aby bol šalátik pestrý, môžeme zvoliť farebné cestoviny)

1 ks kuracích pŕs

1 papriku

2 stredne veľké rajčiny

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

Zálievka:

½ téglika kyslej smotany

½ téglika bieleho jogurtu (príp. môžeme použiť domácu majonézu)

Šťavu z ½ citróna

Soľ

Sušené bylinky (oregano, bazalka, provensalské korenie…)

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode al denete.

Kuracie mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Ochutíme soľou, korením a orestujeme na panvici domäkka.

V miske zmiešame jogurt so smotanou a dochutíme soľou, bylinkami a citrónovou šťavou.

Potom do šalátovej misy vložíme uvarené a scedené cestoviny, kuracie mäso, nadrobno nakrájanú zeleninu a nakoniec zalejeme jogurtovou zálievkou.

Dôkladne premiešame a vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky, aby sa jednotlivé chute prepojili.

10-minútové cestoviny

 

 

Potrebujeme:

1 bal. cestovín (tortellini)

3-4 nakladané uhorky

200 g dusenej šunky nakrájanej na kocky

150 g tvrdého syra

3 lyžice kyslej smotany (alebo majonézy)

2 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate

Soľ a korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme podľa pokynov na obale (ja som robila toortellini, ale môžu byť iné cestoviny).

Scedíme.

Uhorky, šunku aj syr nakrájame na kocky.

Všetky prísady premiešame s cestovinami a nakoniec aj s majonézou, alebo kyslou smotanou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Cestoviny s kuracím mäsom a cesnakom

 

 

Potrebujeme:

400 g kyslej smotany

400 g cestovín f

soľ

4 strúčiky cesnaku

2 lahôdkové cibuľky

2 lyžice rastlinného oleja

150 g uvareného kuracieho mäsa (alebo orestovaného na panvici)

čierne korenie

2 lyžice olivového oleja

syr na posypanie

Postup:

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode.

Potom ich scedíme.

Cesnak nakrájame na plátky, bielu časť lahôdkovej cibuľky na rezance a vňať cibuľky nahrubo.

Všetko orestujeme na panvici na rozpálenom rastlinnom oleji.

Podľa potreby podlejeme vriacou vodou z cestovín a stíšime plameň.

Pridáme scedené cestoviny, kyslú smotanu a na rezance nakrájaného kuracie mäso (ideálne z pŕs).

Suroviny pridávame postupne a vždy dôkladne premiešame.

Ochutíme mletým čiernym korením.

Ak je omáčka príliš hustá, prilejeme podľa potreby vodu, v ktorej sa varili cestoviny.

Pred dokončením ozdobíme zelenou cibuľkou.

Bleskové cestoviny s brokolicou

 

Bleskové cestoviny so šunkou a brokolicou: Nemusíte stáť pol dňa pri sporáku, toto je hotové za 15 minút!

 

Potrebujeme:

300 g cestovín

300 g brokolice

150 g šunky nakrájanej na rezance

1 šálka kyslej smotany

1 šálka smotany na šľahanie

100 ml mlieka

100 g strúhaného syra

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale (cca 7 minút) a s cestovinami krátko povaríme aj brokolicu natrhanú na ružičky.

15-minútová verzia z panvice:

Všetky prísady na omáčku zmiešame na panvici, privedieme do varu a pridáme cestoviny s brokolicou. Premiešame, posypem syrom a hneď podávame

Verzia z rúry (o niečo dlhšia ale výborná):

Uvarené cestoviny navrstvíme na pekáč, pridáme aj brokolicu a zalejeme omáčkou, posypeme syrom.

Dáme do rúry na 180 stupňov variť na 20 minút.

Divoké cestoviny

 

Geniálna „Divoká“ omáčka s bravčovým mäsom: Stačí k nej len pridať cestoviny a máte obed ako vyšitý!

 

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku.

Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso.

Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne.

V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať.

Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Cestoviny s mäsom a syrovou omáčkou

 

Rýchla večera raz-dva-tri: Cestoviny zapečené s mäsom a syrovou omáčkou!

 

Potrebujeme:

400 g ľubovoľných cestovín

Soľ a korenie

600 g kuracích pŕs

Rastlinný olej

250 g strúhaného syra

3 šálky kyslej smotany

Petržlenovú vňať nasekanú nadrobno

Postup:

Cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode.

Kuracie kúsky nakrájame nadrobno, ochutíme soľou, korením a orestujeme na troche rastlinného oleja dozlatista.

V miske zmiešame strúhaný syr, smotanu, a petržlenovoú vňať.

Môžeme dochutiť soľou.

Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja, navrstvíme do nej cestoviny s kuracím mäsom a prelejem omáčkou.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Cestoviny s kyslou smotanou

 

Minútkové špagety s kyslou smotanou: Skúsila som na dovolenke a sú neskutočné – vychválil ich každý, kto ochunal!

 

Potrebujeme:

500 g špagiet,

150 g šunky,

3 lyžice oleja,

3 strúčiky cesnaku,

200 g kyslej smotany,

200 g syra,

soľ,

mleté ​​korenie,

štipka muškátového orecha.

Postup:

Špagety uvaríme v slanej vode podľa pokynov na obale. Scedíme, ale necháme si 100 ml vody z cestovín na omáčku.

Kým sa cestoviny varia, na panvicu nalejeme 2 lyžice oleja a opražíme na ňom nakrájaný cesnak po dobu cca 1 minúty.

Pridáme muškátový oriešok a vodu z cestovín v ktorej sme si rozmiešali smotanu (môžeme odobrať priamo počas varenia cestovín).

Necháme prevariť, pridáme cestoviny, šunku nakrájanú nadrobno a premiešame.

Posypeme syrom priamo na panvici a podávame.

Minútkové cestoviny

 

 

Potrebujeme:

1 šálka kyslej smotany alebo jogurtu (200 ml)

2 lyžice majonézy

1 lyžica jablčného octu

1 polievková lyžica horčice

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

1 /4 lyžičky čierne korenie

Kolienka, varené a scedené

Naddrobno nasekaný stonkový zeler, alebo najemno nastrúhaný koreň zeleru

2 nadrobno nasekané farebné parpiky

Zelená cibuľka, nasekaná nadrobno

Postup:

Na omáčku si zmiešme všetky prísady v miske – majonéza, jogurt, ocot, horčicu, cukor, soľ, aj korenie.

Primiešame uvarené scedené kolienka a nadrobno nakrájanú zeleninu.

Premiešame a môžeme podávať.

Výborný šalát na leto, odporúčam.

Najlepšie recepty na dnes