15 najlepších receptov na chutné cestoviny, ktoré viete rýchlo pripraviť: TU sú recepty!

Cestoviny sú veľmi vďačnou potravinou, predovšetkým vtedy, ak potrebujte rýchlo uvariť niečo chutné pre celú rodinu. Prinášame vám 15 najobľúbenejších tipov na chutnú večeru alebo rýchly obed, ktoré vyčarujte z cestovín za pár minút.

Cestoviny s mletým mäsom

Potrebujeme:

  • 400 gramov cestovín
  • 2 cibule
  • asi 1 polievková lyžica oleja
  • 400 gramov mletého mäsa
  • pol žltej, pol červenej a pol zelenej papriky – nakrájané nadrobno (ak nemáte farebnú papriku, použite len 1 farbu)
  • 200 ml mlieka alebo smotany na varenie
  • 200 gramov taveného syra
  • trochu soli a korenia
  • trochu pažitky

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Na hlbokej panvici zahrejeme olej, opražíme cibuľku a pridáme mleté mäso, krátko orestujeme, pridáme nakrájané papriky, prikryjeme pokrievkou a restujeme.

V inom hrnci zajrejeme mlieko, keď je horúce, pridáme tavený syr, rozmiešame na krémovú zmes. Keď je mäso hotové, pridáme syrovú zmes, zamiešame cestoviny, dozdobíme pažítkou a môžeme hneď podávať.

Je to výborný obed pre celú rodinu.

Najrýchlejšia syrová omáčka na cestoviny s hubami

Na cestoviny aj k mäsu: Najrýchlejšia hríbová omáčka!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice haldkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 smotanu na šľahanie 33%

100 g syra

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Nakoniec do zmesi vmiešame nastrúhaný syr.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová a stačí ju zmiešať s cestovinami. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Výborné cestoviny s omáčkou s bambina

Potrebujeme (na 1 bal. cestovín):

2 vajcia

2 tégliky kyslej smotany

100 g strúhaného syra

(ja som dala aj hrudku nivy – asi 50 g)

1 tavený syr v črievku (babmbino)

200-300 g šunky (alebo grilované kuracie prsia)

Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ

Postup:

Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami (ja som dala aj hrudku nivy). Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom. Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút. Deti by ich jedli aj o polnoci!

Ak chcete podávať hneď, vajcia vynechajte, omáčku zmiešajte, pridajte na panvicu a do nej pridajte uvarené cestoviny. Stačí len prehriať a môžeme podávať.

Pizza cestoviny

Potrebujeme:

500 g cestovín penne

150-200 g šunky nakrájanej nakocky

100 g sterilizovanej kukurice scedenej z nálevu

200 g strúhaného syra

300 g kyslej smotany

3 lyžice kečupu alebo paradajkovej omáčky

Soľ, bazalku, čierne korenie

Postup:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode a následne scedíme. V miske zmiešame smotanu so strúhaným syrom, kečupom a ochutíme soľou, korením a bazalkou.

Do zapekacej misy vymastenej trochou oleja navrstvíme cestoviny, pridáme nakrájanú šunku, kukuricu a prelejeme smotanovo-syrovou zmesou.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a necháme zapiecť približne 20 minút, alebo kým sa povrch nezapečie dozlatista.

Bleskové cestoviny so šunkou a brokolicou

Bleskové cestoviny so šunkou a brokolicou: Nemusíte stáť pol dňa pri sporáku, toto je hotové za 15 minút!

Potrebujeme:

300 g cestovín

300 g brokolice

150 g šunky nakrájanej na rezance

1 šálka kyslej smotany

1 šálka smotany na šľahanie

100 ml mlieka

100 g strúhaného syra

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode podľa návodu na obale (cca 7 minút) a s cestovinami krátko povaríme aj brokolicu natrhanú na ružičky.

15-minútová verzia z panvice: Všetky prísady na omáčku zmiešame na panvici, privedieme do varu a pridáme cestoviny s brokolicou. Premiešame, posypem syrom a hneď podávame

Verzia z rúry (o niečo dlhšia ale výborná): Uvarené cestoviny navrstvíme na pekáč, pridáme aj brokolicu a zalejeme omáčkou, posypeme syrom. Dáme do rúry na 180 stupňov variť na 20 minút.

Bleskové cuketové cestoviny

Božské cestoviny s cuketou za pol hodinku na tanieri: Prudko žravé!

Potrebujeme:

1 bal. uvarených cestovín (kolienka, vruty, fliačky…)

1 cibuľa

500 g nastrúhanej cukety (šúpať netreba)

350g šunky nakrájanej na kocky,

1 bal. smotany na šľahanie (môžeme použiť aj tú na varenie)

1 lyžicu pretlaku rozmiešaného v troche vody

150 g nastrúhaného syra

Soľ na dochutenie

Postup:

Základom tohoto jedla je cuketová omáčka, pripravíte ju úplne jednoducho. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme cuketu a keď zmäkne a pustí šťavu, pridáme aj rozmiešaný pretlak a nakoniec vmiešame aj smotanu – ochutnáme a prípadne dochutíme soľou. Omáčku necháme zredukovať – stačí 7-10 minút na miernom plameni.

Do zalekacej misy navrstvíme cestoviny a na ne omáčku, do ktorej vmiešame aj šunku. Nakoniec posypať syrom. Prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 200-220 ° C asi na 30 minút, kým nezačne syr zospodu misy hnednúť.

Syrové cestoviny s bazalkou

Vynikajúca syrová omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

2 lyžice hladkej múky

1 šálku mlieka

50 g masla

Rastliný olej

Soľ a korenie podľa chuti

200 g strúhaného syra (môžeme použiť dva druhy syra)

Rascu, sušenú bazalku, alebo iné korenie či bylinky podľa chuti – voliteľné

Postup:

Na panvici zahrejeme olej, pridáme múku a osmažíme dozlatista. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom do zmesi pridáme syr, soľ, korenie, maslo a varíme na miernom plameni, kým sa syr a maslo nerozpustia. Omáčkou prelejeme cestoviny, prípadne môžeme cestoviny zamiešať do omáčky na panvici.

Syrová omáčka na cestoviny s kuracím mäskom

Vynikajúca syrová omáčka s kuracím mäsom

Potrebujeme:

2-3 kúsky kuracích pŕs

200 g smotanového syra

1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)

1 šálku sterilizovaných húb

1 paradajku

Špetku pálivej papriky alebo chilli (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)

150 ml mlieka

Soľ a korenie podľa chuti

Trochu oleja

Čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou a korením. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.

Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.

Krémová horčicová omáčka

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice hladkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%

3 lyžice horčice

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Divoká omáčka

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Brokolicová omáčka na cestoviny aj k mäsu

Potrebujeme:

1 väčšia cibuľa

2 ks kuracích pŕs

soľ

mleté čierne korenie

oregano

šľahačková smotana

3-4 tavené syry

tvrdý syr

brokolica varená v pare

ľubovoľné cestoviny

Postup:

V panvici osmahneme jednu väčšiu cibuľu.  Medzitým kuracie mäso osolíme, okoreníme a necháme chvíľočku postáť. Potom sprudka opečieme na rozpálenom oleji, zalejeme smotanou, dochutíme a vmiešame aj tavený syr (rozmiešame ho, čím sa omáčka zahustí). Medzitým si nastrúhame tvrdý syr a podľa toho, aká hustá je omáčka, pridajte aj tvrdý syr. Ak je riedka, pridajte viac syra, ak hustá, pridajte menej a zvyšok nechajte na ozdobu.Na záver pridáme brokolicu uvarenú v pare, rozobratú na maličké ružičky, jemne zamiešajte a je to. Podávame s cestovinami, alebo inou prílohou.

Rýchle cestoviny so šunkou a jogurtom

Potrebujeme:

500 g cestovín kolienok

3 ks červenej papriky

3 ks paradajok

250 g šunky

1 ks bieleho jogurtu (ideálne bieleho)

Niekoľko lyžíc kyslej smotany

Soľ a korenie

Trochu citrónovej šťavy

Najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, kôpor..)

Voliteľné:

1 uhorku

½ šálky sterilizovanej kukurice

½ šálky sterilizovaného hrášku

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode Al Dente. Šunku nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nakrájame na kocky. Zeleninu nakrájame nadrobno. Ak používate sterilizovanú kukuricu a hrach, scedíme ich z nálevu.

V samstatnej miske zmiešame biely jogurt s 2-3 lyžicami smotany a dochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Nakoniec do zálievky vmiešame najemno nasekané bylinky.

Uvarené cestoviny scedíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom ich zmiešame so šunkou, zeleninou a nakoniec zmiešame aj so jogurtovou zálievkou. Môžeme hneď podávať.

Výborné cestoviny s hubami

Potrebujme:

500 g húb

2 cibule nakrájanej najemno

50 ml olej

500 ml vývar zeleninový (ak nemáte tak použite bujón rozmiešaný vo vode)

50 g múka hladká

200 g mlieko

200 ml smotana na varenie

1 ks citrón (prípadne ocot)

Na duchutenie: sladká paprika, bobkový list, čierne korenie mleté, soľ

Postup:

Na troche oleja speníme cibuľu a pridáme nakrájané huby. Krátko orestujeme, pridáme soľ, korenie, papriku a bobkový list. Zalejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou do mäkka. V mlieku vymiešame múku, omáčku zahustíme a necháme dobre prevariť. Pridáme sladkú smotanu, ešte krátko prevaríme a odstavíme. Nakoniec ochutíme citrónovou šťavou alebo octom. Podávame s cestovinami.

15-minútová paradajková omáčka

Potrebujeme:

1 cibuľu

40 g masla

1 lyžicu oleja

200 g rajčinového pretlaku

Soľ

7 ks čierneho celého korenia

2 ks bobkového listu

1 klinček

10 ks nového korenia celého

Tymián

cca 1 l vývaru – alebo vodu s bujónom

1300 ml vývaru alebo vody

Postup:

V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme,  postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.

Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!