Kým jedna časť populácie si cestoviny ako neškodné jedlo obhajuje, ďalšia ich obviňuje z priberania. Práve druhá menovaná skupina pritom pravdu nemá. Cestoviny totiž dokážu byť celkom neškodným jedlom, stačí ich len konzumovať správne.
Až na druhý deň
Cestoviny sú predmetom výskumov rôznych vedcov po celom svete. Aj na Dobrých novinách sme vás dávnejšie informovali o zisteniach talianskych vedcov. Podľa nich sú totiž cestoviny takisto neškodným jedlom, v prípade, že ich konzumujete s mierou.
Svoju verziu o cestovinách a priberaní priniesli aj odborníci zo Skidmore College v New Yorku. Tí sa zamerali skôr na škrob a na to, kedy už nášmu telu neškodí. Podľa nich je potrebné cestoviny uvariť deň predtým, ako ich budete konzumovať a uložiť do chladu, teda do chladničky. Týmto procesom sa totiž škrob mení na rezistentný škrob, ktorý je pre ľudské telo prijateľnejší. Vďaka zmenám chemických väzieb v jedle sa rezistentný škrob v tenkom čreve spracúva pomalšie a vy máte dlhší pocit sýtosti.
A čo je skvelé, je i fakt, že rezistentný škrob si cestoviny v sebe zachovajú aj vtedy, keď ich zohrejete. Podľa vedcov sa zatiaľ nedá povedať, či je rezistentný škrob efektívny aj pri chudnutí, no rozhodne je dobrým pomocníkom kontroly váhy.
zdroj: dobrenoviny