Zaručene najlepšie kysnuté cesto pod slnkom: Vďaka bielemu jogurtu je všetko aj na druhý deň ako čerstvo upečené!!

1792

Fantastické cesto ns bielym jogurtom, ktoré je nesmierne vláčne a chutné. Robím z neho mini záviny na jeden ham, buchty, koláčiky a vždy sú vynikajúce. Plniť môžete hrozienkami, jablkami, tvarohom, ale ja najviac milujem makovú náplň. Stojí za to vyskúšať ich aj s  orechovou náplňou.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

200 g cukor kryštálový

2 dl olej

1 dl jogurt biely

2 ks bielky

cca 4,5 dl vlažné mlieko

Kôra z 1 citróna

42 g čerstvé droždie

1,5 KL soľ

Náplň:

500 g mak (mletý)

200-300 g (hnedý) cukor

1 balenie vanilkového cukru

300 ml vody

Strúhaná kôra z citrónu

Postup:

Kvasnice sme si dali napučať v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme nestrúhanú kôru z citróna a dobre v múke premiešame.

Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť. Kým cesto kysne si pripravíme plnku podľa chuti – ja odporúčam makovú.

Makovú náplň môžete pripraviť podľa toho, ako ju máte radi, ja robím takto: Z oboch druhov cukru a vody si uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na toľko častí, aby nám vystaliči na všetko pečivo, ktoré chceme urobiť. Ak napríklad idete robiť mini -záviny, cesto rozdeľíme na 2 polovice. Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do „plochého“ závinu. To preto, aby závin nepraskol.

Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče – mini záviny. Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnúť, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár