Už nepotrebujete žiadne iné recepty: Jedno cesto na najlepšie šišky, buchty, koláče aj sladké knedle!

Perfektné, rokmi overené cesto, ktoré naozaj môžem nazvať "univerzál". Na knedle, buchty, šišky a aj na kysnuté koláče.

Perfektné, rokmi overené cesto, ktoré naozaj môžem nazvať „univerzál“. Na knedle, buchty, šišky a aj na kysnuté koláče.

Potrebujeme:

1 hrnček mlieka

2 žĺtky

6 lyžíc oleja

3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

6 lyžíc cukru

...

1 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)

Štipku soli

1 bal. vanilkového cukru

Kôru z 1 citróna – nastrúhaná

Postup:

V uvedenom poradí dáme do domácej pekárne a nastavíme program cesto. Ak domácu pekáreň nemáme, vypracujeme ako klasicky kysnuté cesto. V troche vlažného mlieka rozpustíme droždie, cukor a pridáme trochu múky. Keď kvások vyjde, primiešame ostatné prísady a spracujeme jednotné cesto. Necháme vykysnúť a s cestom pracujeme podľa vlastného uváženia. Môžeme robiť buchty, koláče, knedle…