Na buchty pečené, parené aj dukátové: Kto pozná toto cesto, NIČ INÉ už nehľadá- ako páperie aj tretí deň!

4036 0

Cesto na najlepšie buchty a ja z neho robím aj záviny.

Aj na tretí deň je pečivo z neho krásne mäkučké a výborné!

Potrebujeme:

Kvások:

1 kocka (42 g) čerstvého droždia

0,25l mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 PL cukru

Cesto:

1 kg polohrubej múky

0,5 l mlieka

125 g masla

1 vajce

3 PL cukru

štipka soli

kôra z citróna (keď robím dukátové tak vynechávam)

Náplň podľa chuti

Postup:

Kvások:

Do mlieka, ktoré by malo byť príjemne teplé, rozmiešame cukor pridáme droždie a lyžičku polohrubej múky.

Premiešame metličkou a necháme vyjsť.

Do väčšej misy preosejeme múku, postrúhame citrónovú kôru, pridáme štipku soli, cukor, premiešame, kvások, mlieko, vajíčko, roztopené maslo.

Cesto bude na začiatku riedke, postupne však miešaním zhustne.

Zľahka posypeme múkou a necháme kysnúť asi 90 minút (cesto poriadne narastie).

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premiesime, jemne poprášim múkou, odoberiem polovicu, vrátim do misy.

Tá nám ešte dosť podkysne.

Vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, nakrájame na štvorce cca 7×7 cm – a podávame na kocky plnku (lekvár, nutella, tvaroh) a zavinieme do guľky alebo do tvaru rožteka.

Na plech, alebo do pekáča si na dno nalejem olej, každú buchtičku v oleji pootáčame aby bola naolejovaná z každej strany a prikladám jednu k druhej.

Môžete si ich k sebe aj viac pritlačiť.

Necháme ešte trošku podkysnúť a pečieme pri teplote 175 °C, tých 25-30 minút, kým nie je kôrka zlatohnedá.

Z toho istého cesta robievame aj buchty na pare,  aj dukátové buchtičky.

Po upečení natrieme mliekom zmiešaným s cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár