plny-hrniec_transparent_negativ.png

Z lístkového už nepečiem, toto je jednotka: BABKINE fantastické cesto na štrúdľu – vyzerajú ako z cukrárne a hotové sú raz-dva!

ke'd skúsite tento receptu, k lístkovému cestu sa už nevrátite.

Cesto podľa mojej babičky Kamilky. Je výborné, rýchle a lacné. Ak hľadáte recept na fantastické cesto na štrúdľu, ktoré je ľahké, chutné a oveľa zdravšie ako lístkové, vyskúšajte tento recept a už nikdy sa nevrátite k lístkovému cestu!

Toto cesto je pripravené z jednoduchých a zdravých surovín, ako sú múka, mlieko, maslo a soľ. Je veľmi ľahké na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. Cesto je jemné, elastické a krásne sa s ním pracuje.

 

 

Za mňa oveľa lepšie, ako lístkové z obchodu!

Potrebujeme:

Na cesto:

125 g zmäknutého masla

300-350 g hladkej múky

½ balíčka prášku do pečiva

1 vajíčko

1 dcl mlieka

štipka soli

Na potretie:

Mlieko na potretie

Náplň:

Domácu štrúdľu môžete plniť rôznymi sladkými aj slanými plnkami, podľa vašich chutí a preferencií. Tu je pár inšpiratívnych tipov:

Sladké plnky:

Jablková: Klasická a obľúbená plnka, ktorú môžete ozvláštniť hrozienkami, orechmi, škoricou alebo vanilkou.

Maková: Jemná a aromatická plnka, ktorá sa výborne hodí k hruškám alebo slivkám.

Tvarohová: Svieža a ľahká plnka, ktorú môžete obohatiť o ovocie, citrónovú kôru alebo vanilku.

Orechová: Chutná a výživná plnka, ktorú môžete skombinovať s makom, džemom alebo kakaom.

Višňová: Sladkokyslá plnka, ktorá sa výborne hodí k mandliam alebo kokosovým lupienkom.

 

 

Slané plnky:

Kapustová: Tradičná slovenská plnka, ktorú môžete ochutiť rascou, majoránom alebo klobásou.

Zemiaková: Sýta a chutná plnka, ktorú môžete skombinovať s hubami, syrom alebo slaninkou.

Mäsová: Vhodná pre milovníkov mäsa, môžete ju pripraviť z rôznych druhov mäsa a zeleniny.

Syrová: Jemná a lahodná plnka, ktorú môžete obohatiť o šunku, olivy alebo bylinky. Tekvicová: Sladkastá a sýta plnka, ktorá sa výborne hodí k slanine alebo syru.

Postup:

Príprava cesta zaberie len minútku.

Do misky dáme múku, maslo, vajíčko, mlieko, štipku soli a kypriaci prášok.

 

 

Vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké cesto.

Cesto by sa nemalo lepiť.

Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať. Zatiaľ pripravíme náplň.

Ja som pripravila plnku z jabĺk: Jablká ošúpeme a nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Pridáme cukor, škoricu a dobre premiešame.

Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata, odstavíme.

 

 

Cesto rozdelíme na 4 časti a yvaľkáme natenko.

Je to jednoduché, pretože s cestom sa dobre pracuje a netrhá sa.

Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu náplne. Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.

Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30-35 minút do zlata.

 

 

Hneď ako sa upečú, horúce ich potrieme mliekom.

Necháme ich na plechu vychladnúť, a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes