Cesto podľa mojej babičky Kamilky. Je výborné, rýchle a lacné. Ak hľadáte recept na fantastické cesto na štrúdľu, ktoré je ľahké, chutné a oveľa zdravšie ako lístkové, vyskúšajte tento recept a už nikdy sa nevrátite k lístkovému cestu!
Toto cesto je pripravené z jednoduchých a zdravých surovín, ako sú múka, mlieko, maslo a soľ. Je veľmi ľahké na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. Cesto je jemné, elastické a krásne sa s ním pracuje.
Za mňa oveľa lepšie, ako lístkové z obchodu!
Potrebujeme:
Na cesto:
125 g zmäknutého masla
300-350 g hladkej múky
½ balíčka prášku do pečiva
1 vajíčko
1 dcl mlieka
štipka soli
Na potretie:
Mlieko na potretie
Náplň:
Domácu štrúdľu môžete plniť rôznymi sladkými aj slanými plnkami, podľa vašich chutí a preferencií. Tu je pár inšpiratívnych tipov:
Sladké plnky:
Jablková: Klasická a obľúbená plnka, ktorú môžete ozvláštniť hrozienkami, orechmi, škoricou alebo vanilkou.
Maková: Jemná a aromatická plnka, ktorá sa výborne hodí k hruškám alebo slivkám.
Tvarohová: Svieža a ľahká plnka, ktorú môžete obohatiť o ovocie, citrónovú kôru alebo vanilku.
Orechová: Chutná a výživná plnka, ktorú môžete skombinovať s makom, džemom alebo kakaom.
Višňová: Sladkokyslá plnka, ktorá sa výborne hodí k mandliam alebo kokosovým lupienkom.
Slané plnky:
Kapustová: Tradičná slovenská plnka, ktorú môžete ochutiť rascou, majoránom alebo klobásou.
Zemiaková: Sýta a chutná plnka, ktorú môžete skombinovať s hubami, syrom alebo slaninkou.
Mäsová: Vhodná pre milovníkov mäsa, môžete ju pripraviť z rôznych druhov mäsa a zeleniny.
Syrová: Jemná a lahodná plnka, ktorú môžete obohatiť o šunku, olivy alebo bylinky. Tekvicová: Sladkastá a sýta plnka, ktorá sa výborne hodí k slanine alebo syru.
Postup:
Príprava cesta zaberie len minútku.
Do misky dáme múku, maslo, vajíčko, mlieko, štipku soli a kypriaci prášok.
Vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké cesto.
Cesto by sa nemalo lepiť.
Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať. Zatiaľ pripravíme náplň.
Ja som pripravila plnku z jabĺk: Jablká ošúpeme a nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pridáme cukor, škoricu a dobre premiešame.
Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata, odstavíme.
Cesto rozdelíme na 4 časti a yvaľkáme natenko.
Je to jednoduché, pretože s cestom sa dobre pracuje a netrhá sa.
Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu náplne. Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.
Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 30-35 minút do zlata.
Hneď ako sa upečú, horúce ich potrieme mliekom.
Necháme ich na plechu vychladnúť, a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)