Toto cesto používala na štrúdle už moja starká a aj dnes z neho pripravujem najlepšie domáce pochúťky. Okrem štrúdle sú z neho aj výborné rožky a domáce koláče.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
15-20 g soli
150 ml oleja
550 ml vody
Z tohoto množstva vyjdú 4 štrúdle.
Postup:
Najskôr si zmiešame preosiatu múku s soľou, dôkladne premiešame.
Pridáme olej.
Postupne pridávame vodu.
Základom tohoto cesta je dôkladné miesenie, môžete použiť šľahač s nástavcami na miesenie cesta.
Cesto je najskôr lepivé.
Potom sa s ním pracuje už veľmi dobre.
Toto je výsledok.
Misu potrieme trochou oleja a vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na 4 diely – pracujeme rukami potretými olejom.
Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme ešte pár minút odpočívať.
Potom na pomúčenej doske rozvaľkáme na závin, alebo na iné pečivo, ktoré chceme tvoriť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: