Najlepšie cesto na sviatočné koláčiky, naša vychýrená rodinná cukárka – starká.
Ešte stále ich pečie aj na svadby a som veľmi vďačná, že mi dala recept.
Pečiem ich aj skoro každú sobotu, doma si už ani nevieme predstaviť, že by nerozvoniavali na stole.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
250 g masla alebo Hery
1 šľahačková smotana
30 g droždia
2 žĺtky
štipka soli
Plnka:
250 g tvarohu
1 žĺtko
Trochu kukuričného škrobu
Vanilkový cukor
Práškový cukor podľa chuti
Hrozienka namočené v horúcej vode alebo v rume
Postup:
Do misy nasypeme múku a vyhĺbime jamku.
Nalejeme trocha z celkového množstva vlažnej smotany (alebo dáme cca 3 PL vlažného mlieka).
Rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.
Potom pridáme všetky ostatné suroviny.
Spracujeme v hladké cesto, ktoré nenechávame kysnúť.
Ihneď tvarujeme koláčiky – my zvykneme robiť šatôčky:
Cesto rozvaľkať, vykrojiť do tvaru štvorca, do stredu náplň, zavinúť a šup do rúry.
Pečieme na 180 C a pečieme dozlatista.
Po upečení ihneď obaľujeme v práškovom cukre, ktorý zmiešame s vanilkovým.
Koláčiky pečieme dozlatista.
Môžeme ich pred pečením potrieť vajíčkom, ale nie ej to nutné.