plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zázračné cesto na koláče, ktoré nakysne až v rúre: Recept mi dala najlepšia cukrárka na svete – naša starká!

Toto cesto je klenot do každej kuchárky.

Najlepšie cesto na sviatočné koláčiky, naša vychýrená rodinná cukárka – starká.

 

 

Ešte stále ich pečie aj na svadby a som veľmi vďačná, že mi dala recept.

Pečiem ich aj skoro každú sobotu, doma si už ani nevieme predstaviť, že by nerozvoniavali na stole.

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

250 g masla alebo Hery

 

 

1 šľahačková smotana

30 g droždia

2 žĺtky

štipka soli

Plnka:

 

 

250 g tvarohu

1 žĺtko

Trochu kukuričného škrobu

Vanilkový cukor

 

 

Práškový cukor podľa chuti

Hrozienka namočené v horúcej vode alebo v rume

Postup:

Do misy nasypeme múku a vyhĺbime jamku.

 

 

Nalejeme trocha z celkového množstva vlažnej smotany (alebo dáme cca 3 PL vlažného mlieka).

Rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások.

Potom pridáme všetky ostatné suroviny.

 

 

Spracujeme v hladké cesto, ktoré nenechávame kysnúť.

Ihneď tvarujeme koláčiky – my zvykneme robiť šatôčky:

Cesto rozvaľkať, vykrojiť do tvaru štvorca, do stredu náplň, zavinúť a šup do rúry.

Pečieme na 180 C a pečieme dozlatista.

 

 

Po upečení ihneď obaľujeme v práškovom cukre, ktorý zmiešame s vanilkovým.

Koláčiky pečieme dozlatista.

 

 

Môžeme ich pred pečením potrieť vajíčkom, ale nie ej to nutné.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes