plny-hrniec_transparent_negativ.png

V nedeľu večer robím cesto na celý týždeň: Každé ráno čerstvé pečivo na stole (RECEPT)!

Cesto podľa tohto receptu je možné dokonale odložiť až na 7 dní v chladničke a každý deň z neho pripravovať chutné dobroty.

Kto pozná recept na toto cesto od pani Danice, ten má doma vždy čerstvé, teplé, mäkučké rožky, buchty alebo koláče.

 

 

Z tohto domáceho „vreckového“ cesta pripravíte vždy voňavé jemné pečivo – koláče aj buchty sú jemné a mäkké, dlho vláčne.

S cestom sa dobre pracuje, nemusíte povrch posýpať múkou, nelepí sa ani na stole, ani na ruky.

 

 

Potrebujeme:

Múka hladkú 650 gramov;

Maslo 200 gramov,

Mlieko 250 ml.,

2 vajcia,

11 gramov suchého droždia (ak sú droždie čerstvé, musíte ich užiť trikrát viac)

lyžička soli

100 gramov kr. cukru (ak chcete slané pečivo, cukor som prekrojila na polovicu)

Postup:

Mlieko by malo byť teplé a maslo by sa malo rozpustiť a ochladiť na izbovú teplotu.

Do mlieka pridáme soľ, cukor a všetko miešame, kým sa kryštály úplne nerozpustia.

 

 

Potom po jednom pridáme vajcia a maslo.

Všetko dobre premiešame, aby sa prísady dobre spojili.

 

 

Múku zmiešame s droždím a pridáme ich k tekutým prísadám.

Cesto vymiesime. Ak máme hnetacie nástavce, môžete ich použiť, ak nie je u vás doma taký pomocník, musíte miesiť rukami.

Kým nebude cesto hladké.

Trvá to asi 15 minút.

 

 

Ak nie je čas, pomáha aj pekárnička.

Vložil som všetky prísady do misy, nastavil režim miesenia cesta a po 20 minútach je všetko pripravené.

Ale verte mi, že s týmto cestom je príjemné pracovať rukami.

 

 

 

Cesto vložíme do vrecka a vložíme do chladničky, ráno sa už dá piecť.

Cesto vykysne v chladničke.

Cesto v chladničke stuhne, je hutnejšie a dobre sa s ním potom pracuje.

 

 

Ráno len odštipnem trochu cesta, s prihliadnutím na to, koľko je potrebné a zvyšok vložím späť do chladničky.

Môžete si pripraviť napríklad hrozienkové buchty. 

 

 

 

 

 

Cesto rozvaľkáme, naplníme, zatočíme, dáme ich na plech a necháme hodinu odpočívať.

Niekoľkokrát som nečakala ani hodinu, dala som ich do rúry na 30 minút.

 

 

Pred vložením roliek do rúry ich pomastíme zmesou žĺtka a mlieka, budú lesklé.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes